Prijava

Vaša prijava

Izglasan Proračun za 2023. uz najavu velikih projekata

[]

Prijedlog Proračuna Grada Velike Gorice za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025. godinu bio je važna točka posljednje Sjednice Gradskog vijeća u ovoj godini. Ovogodišnji Proračun specifičan je po tome što je iskazan u eurima, a među većim programima koji su najavljeni su oni vezani uz komunalnu infrastrukturu, pješačke i biciklističke staze, izgradnje vrtića u Kolarevoj i Pokupskoj ulici, nastavak izgradnje Muzejskog centra, Poduzetničkog inkubatora te poboljšanje energetske učinkovitosti u gradu. Kroz Proračun za 2023. godine očekuju se i planiraju prihodi i primici od ukupno 93 milijuna eura. Rashodi su porasli za oko 40 posto u usporedbi s prethodnom godinom, a najviše u rashodima za zaposlene.

Najavljeni veliki projekti komunalne infrastrukture

Najznačajniji projekti po pitanju komunalnog djelovanja i infrastrukture su uređivanje nerazvrstanih prometnica u iznosu od 1.657.830 eura, uređivanje pješačkih staza u Starom Čiču, Ščitarjevu, Jagodnom, Kosnici, Petrovini i Šiljakovini u iznosu od 572.245 eura. Tu su i javno parkiralište u Turopolju u iznosu od 7.300 eura te parkiralište u Kolarevoj kod glazbene škole u iznosu od 108.000 eura, postavljanje javne rasvjete u novoj ulici između A.K. Miošića i Fausta Vrančića u iznosu od 3.320 eura u parku kod glazbene škole, parku u Mraclinu i parku u Ulici Nikole Bonifaliča. U planu je uređivanje i javnih zelenih površina u Cvjetnom naselju, Velikoj Buni, Kurilovečka šetnica te parka ispred vodotornja.

Uređivat će se i autobusne nadstrešnice u urbanim i ruralnim dijelovima grada te izgrađivati nova autobusna stajališta. U planu je i uređivanje gradskih groblja – na groblju Kušanec se za oproštajnu građevinu izdvaja 54.670 eura, a očekuje se i proširenje groblja u Novom Čiču i Ščitarjevu. Plan u Proračunu je i most preko rijeke Odre u Čičkoj Poljani u iznosu od 200 tisuća eura. U planu je i rekonstrukcija brojnih ulica u urbanom i ruralnom dijelu grada. Planiraju se i nova opremanja gradskih tvrtki.

Kao što je bilo navedeno i na aktualnom satu, u Proračunu je planirano ulaganje i izgradnja pješačko-biciklističke staze od Velike Gorice do groblja Kušanec s biciklističkom stazom od groblja Kušanec do Male Bune, pješačko-biciklistička staza od Velike Gorice do jezera Čiče, pješačko biciklistička staza od raskrižja za Novo Čiče do Starog Čiča te pješačko biciklistička staza od Velike Gorice do Starog Čiča uz Vukovinsko jezero. Iznos za sve navedene staze je 265.640 eura.

Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju uključuje izgradnju novih vrtića u Kolarevoj i Pokupskoj ulici, programe za djecu s teškoćama u razvoju te za darovitu djecu. Programom javnih potreba predviđena je mogućnost izmjene opsega djelatnosti ukoliko se pokaže takva potreba, a na temelju rezultata upisa djece u dječje vrtiće. Proširenje kapaciteta planira se izgradnjom i otvaranjem novih dječjih vrtića gdje postoji takva potreba i mogućnost. U tijeku su radovi na adaptaciji prostora u zgradi VG Goričanke (Ljudevita  Posavskog  45) za potrebe vrtića i to za tri odgojne skupine. Za ovaj projekt ishođena je građevinska dozvola, a dovršetak radova i otvaranje vrtića planirano je početkom 2023. godine.

Po pitanju programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu planirana su sredstva za nastavak projekata poput novčane pomoći roditeljima četvero i više djece, ljetovanje djece iz socijalno ugroženih obitelji, skrb za najmlađe te pomoć za opremu novorođenog djeteta, pučka kuhinja, savjetovalište za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, program osobni asistent, prijevoz za osobe s invaliditetom i drugi poput programa namijenjenih osobama treće životne dobi.

Oporba ističe manjkove i nerealnost stavki

Oporbeni vijećnik Ivan Bekavac ističe kako su predviđena premala ulaganja po pitanju zdravstva i zaštite okoliša i života te da Proračun, kao ni godina do sada, nije dovoljno realan te da postoje brojne boljke. Iako pohvaljuje da se grad razvija, smatra kako postoje puno veći potencijali koji bi se trebali i mogli iskoristiti. Ozren Robić ističe kako su neke projekcije nerealne jer se u obzir ne uzimaju povećani rashodi koji bi, planirano, rezultirali prihodima u drugim stavkama.

Damir Slojšek iz kluba MOST-a ističe kako je potrebno uređenje Pokupske ulice s obzirom na to da će se tamo graditi vrtić, ali i kako je velik dio projekata u Kurilovcu prebačen za plan za iduću godinu. Govori i kako je nužno urediti Jelačićevu ulicu u Kurilovcu, posebice ako se tamo planira prolazak novih linija javnog prijevoza.

Goran Beus Richemberg navodi kako planirani projekti nemaju novih vrijednosti niti da nema kreiranja novih stavki i programa koje će dugoročno utjecati na povećanje prihoda. Jelušić kritizira da u Proračunu nema jasnih prikaza o tome kako će se manjkovi i dugovi trebati sanirati te da je upitno koliko će se stavki iz prijedloga Proračuna realizirati. Marijo Zdelar smatra da je Proračun neozbiljan te pita zašto se ponovno planiraju projekti koji su već izvršeni uspoređujući prethodne Proračune unazad nekoliko godina, ali i zašto se mnogi projekti i prijedlozi prebacuju u programe iz godine u godinu.Juraj Odrčić ističe kako je Proračun knjigovodstveni dokument te da je on promjenjiv te da će se isti prilagođavati uvjetima koji nas čekaju kroz iduću godine.

Objava Izglasan Proračun za 2023. uz najavu velikih projekata pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.