Prijava

Vaša prijava

Ove srijede otvorenje izložbe “Svije(s)t baštine” u Muzeju Turopolja

[]

U Muzeju Turopolja će se 7. prosinca održati otvorenje izložbe “Svije(s)t baštine” koja je bila osmišljena i predviđena za 60-tu godišnjicu osnutka Muzeja Turopolja (1960.g.), ali je zbog pandemijskih mjera i potresa postavljena s odmakom od dvije godine. Otvorenje je 7. prosinca u 18 sati, a izložba će se moći vidjeti do 01. ožujka godine. Autorica izložbe je Tatjana Pintarić, kustosica Muzeja Turopolja.

Neke od tema predstavljene na izložbi su: Prostor u vremenu, Sveti krajolik, Drveno doba, Cifranje, U tradiciji zavičaja, Nekad davno … I do nedavno, Vjera i nada, Ispredena sudbina, Istkani svijet, Graditeljska baština, Počeci Muzeja Turopolja, Izazovi budućnosti.

Kraćim tematskim tekstovima, kolažima fotografija i izabranim predmetima naglašena je cjelina kulturne baštine, kao i povezanost različitih povijesnih razdoblja i svjetonazora na matičnom području muzeja, u prostoru koji prepoznajemo kao svoj, a koji je nastajao i mijenjao se tijekom tisuća godina. Poneki uporabni predmeti, keramičke posude, zadržavaju iste forme kroz veoma duga razdoblja – od pretpovijesti, preko antike, do danas. Dio izloženih predmeta starost mjeri u stoljećima i tisućljećima, dok su neki nastali tek koje desetljeće prije današnjeg vremena.

Svakodnevne obične stvari, uz one umjetničke, smještajem u muzej postaju izlošci, postaju poruke nudeći pri-povijesti o svom vremenu, a gotovo nijedan od tih predmeta nije napravljen s namjerom da bude muzejski izložak. Svi su oni izdvojeni iz svog vremena i svog primarnog okruženja, pa dospijećem u muzej od njega čine mjesto druge stvarnosti.

Objava Ove srijede otvorenje izložbe “Svije(s)t baštine” u Muzeju Turopolja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.