Prijava

Vaša prijava

“Povijest nikada ne završava”: Otvorena izložba Svije(s)t baštine u Muzeju Turopolja

[]

U sklopu adventskog programa sinoć je u Muzeju Turopolja otvorena izložba “Svije(s)t baštine” koja prikazuje bogatu povijest našeg kraja. Izložba je bila predviđena za 60. godišnjicu osnutka Muzeja Turopolja, no zbog pandemijskih mjera i potresa postavljena je s odmakom od dvije godine.

Autorica izložbe je Tatjana Pintarić, kustosica Muzeja Turopolja koja je predstavila samo neke od tema važnih za naš kraj. “Zamisao je bila da kroz nekoliko izabranih tema prikažemo kontinuitet baštine na ovom području i kako koje razdoblje utječe na sljedeće. Važne su tu tradicije, vještine i vjerovanja koje se prenose kao što su godišnji običaji, vještina tkanja i drugi koji se protežu kroz nekoliko tisuća godina.”, govori nam Pintarić te dodaje kako je i dio izložbe dokumentarni u kojem se prikazuju detalji iz povijesti Turopolja te razvoj graditeljske baštine na našem području.

Dio izložbe su i razne informacije o samoj zgradi Muzeja Turopolja, uređenju Muzeja, osnivanju 1960. godine te “izazovi budućnosti”, odnosno, dio o novom prostoru i budućnosti razvoja Muzeja. Neke od tema koje su prikazane su: Prostor u vremenu, Sveti krajolik, Drveno doba, Cifranje, U tradiciji zavičaja, Nekad davno … I do nedavno, Vjera i nada, Ispredena sudbina, Istkani svijet, Graditeljska baština, Počeci Muzeja Turopolja i Izazovi budućnosti.

Pintarić ističe kako su izložbe samo jedan segment kojim se pokazuje dio fundusa. “Primarna uloga Muzeja je očuvanje materijalne i nematerijalne baštine. Prikupljaju se predmeti, ali i zapisi kazivača, narodne predaje, legende, popjevke i drugo. Muzej je otvoren prema zajednici i uvijek imamo predavanja, radionice, suradnje s drugim institucijama. Muzej ne postoji radi sebe nego zbog ljudi i stvaranja komunikacije. Povijest nikada ne završava.”, zaključuje autorica izložbe.

Dio postava su kraći tematski tekstovi, kolaži fotografija i izabrani predmeti kojima je naglašena cjelina kulturne baštine, ali i povezanost različitih povijesnih razdoblja. Na izložbi se nalaze i mnogi uporabni predmeti iz starih vremena, ali i oni koji su nastali tek koje desetljeće prije današnjeg vremena.

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2023. godine. Kako je bilo na otvaranju, pogledajte u galeriji u nastavku.

Objava “Povijest nikada ne završava”: Otvorena izložba Svije(s)t baštine u Muzeju Turopolja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.