Prijava

Vaša prijava

Liječnici upozoravaju: Gledanje utakmice nije za one slabijeg srca!

[]

Danas je na redu velika odlučujuća utakmica Svjetskog prvenstva u Katru za Hrvatsku reprezentaciju. Plasirali smo se u četvrtfinale i danas će naši vatreni izmjeriti snage s Brazilom. Mnogi navode da je danas vrijeme za osvetu iz 2014., a vjerujemo da velik dio Hrvatske danas čeka 16 sati s nestrpljenjem.

Međutim, liječnici onima koji su slabijeg srca ne preporučuje uživanje u današnjoj utakmici. Kako navode, stres iznimno utječe na otkucaje srca i povećanje tlaka, a upravo to je dobitna kombinacija za infarkt ili pojavu aritmije. Velik fokus na utakmicu može stvarati izniman stres iako se sami ne natječemo. Najveći problem zapravo čini naglo podizanje krvnog tlaka i otkucaja srca koje može biti pogubno. Ovo je posebno problematično za osobe koje inače nemaju najbolju tjelesnu kondiciju jer će im srce na ovakav stres biti još manje spremno.

Istraživanje Canadian Journala je pokazalo da se puls povećava za oko 75% kada se gleda utakmica preko televizije, a čak za 110% kada se gleda uživo. Brojke osoba koje su doživjele srčani udar posebno su povećane kod nogometnih navijača nakon utakmica Svjetskog prvenstva ili nakon izvođenja penala. Konkretno, istraživanje na njemačkim pacijentima pokazalo je da je za vrijeme šest od sedam utakmica Svjetskog prvenstva 2006. došlo po drastičnog porasta prijavljenih srčanih problema.

Smatra se da je stres i rizik od dobivanja srčanog udara povećan kada vaša ekipa izgubi utakmicu. Utjecaj na povećani rizik ima i činjenica da se uz utakmicu obično konzumira alkohol koji dodatno ubrzava otkucaje srca te puše cigarete koje rade najveću katastrofu srcu. Nerijetko se uz utakmicu jede i brza hrana, a sve to samo povećava rizik.

Prije gledanja utakmice pokušajte s nekim metodama smirivanja stresa, dubokim disanjem i opuštanjem. Moglo bi vam spasiti život.

Objava Liječnici upozoravaju: Gledanje utakmice nije za one slabijeg srca! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.