Prijava

Vaša prijava

Biciklistička staza od Gorice do Čiča trebala bi biti gotova do proljeća

[]

Gradonačelnik Krešimir Ačkar danas je sa suradnicima obišao projekt izgradnje nove biciklističke staza s javnom rasvjetom dužine 3.115,18 metara između Velike Gorice i Starog Čiča.

Ovim projektom će se omogućiti bolja povezanost Starog Čiča i Zagreba, a samim time i s cijelim područjem Urbane Aglomeracije Zagreb. Velika Gorica do sada ima izgrađeno 51.471 metara biciklističkih staza te bi se ovim projektom doprinijelo razvoju sustava biciklističkih staza na području UAZ s ukupno šest kilometara. Za sada je već postavljen ukupno 61 rasvjetni stup s LED rasvjetom na postojećoj biciklističkoj stazi između Velike Gorice i Velike Mlake ukupne dužine 2.840 metara.

Projekt bi trebao biti gotov do travnja 2023. godine, a vrijednost projekta je 6.373.738,26 kn, od čega 5.417.677,52 kn bespovratnih sredstava te 956.060,74 kn sredstva korisnika. Od čega se na biciklističku stazu između Velike Gorice i Starog Čiča odnosi 5,5 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Povezanost i mobilnost.

Biciklistička staza Velika Gorica – Staro Čiče na sjeverozapadnom rubu obuhvata priključuje se na koridor Ulice Ivana Gorana Kovačića do granice parcele vojne građevine radara. U tom dijelu u duljini od oko 375 m predviđena je kolno biciklistička površina s preporučenim trakovima za bicikliste, širine 6,5m. Uz istočnu granicu parcele vojne građevine radara predviđena je biciklistička staza u obradi od cementom stabiliziranog kamena duljine oko 550 m, širine 3,0 m. Prema jugoistoku u duljini od oko 1.000 m predviđena je kolno biciklistička površina s preporučenim trakovima za bicikliste, širine 6,5m. Prema jugoistoku do spoja s DC30 predviđena je odvojena biciklistička staza širine 2,5 m i duljine 1.190 m.

Biciklistička staza Velika Gorica – Velika Mlaka obuhvaća postojeću Velikogoričku cestu od Velikopoljske ulice kod Velike mlake do 120 m ispred raskrižja ulice Rudolfa Fizira u Velikoj Gorici uključivo s pješačkom stazom sjeverno od prometnice u dužini od približno 2840 m. Postojeću prometnicu karakterizira slijedeće: dvije kolničke površine, svaka s dvije vozne trake ukupne širine 7,0 m te sa centralnim zelenim pojasom širine 1,75 do 3,5 m; pješačka i pješačko-biciklistička staza sjeverno od prometnice ukupne širine 1,9 – 4,0 m. Ukupno je postavljeno 61 rasvjetno tijelo s visoko ekonomičnim LED svjetiljkama.

Objava Biciklistička staza od Gorice do Čiča trebala bi biti gotova do proljeća pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.