Prijava

Vaša prijava

Novi projekt: Učit će mlade ruralnom načinu života kako bi očuvali naša sela

[]

Očuvanje ruralnog prostora, održivost i prezentacija istog cilj je novog projekta Udruge Kupa – rijeka života i partnera Klub žena Pokupsko i Općina Pokupsko. Projektom “Ruralna škola za mlade” žele osigurati sadržaje za mlade i njihovu aktivaciju u lokalnoj zajednici. Uključivanjem Kluba žena kao partnera na projektu prenositi će se znanja, vještine i poticati međugeneracijska solidarnost.

“Provedbom aktivnosti polaznici će steći nova znanja čime će dugoročno doprinijeti održivosti, prezentaciji, razvoju i očuvanju ruralnog prostora. Seoskom gozbom, radionicom prikupljanja i korištenja bilja i danom u prirodi mladim ljudima prezentirat će se autohtona hrana koja može postati brend našeg ruralnog prostora privlačna za turiste i posjetitelje, kao i dan u prirodi gdje će mladi upoznati svaki kutak zavičaja i naučiti se snalaziti u prostoru.”, navodi voditeljica projekta Patricija Piculek.

Brojne aktivnosti starih vještina

Osim aktivnosti seoske gozbe i prikupljanja bilja, održat će se i seoske igre, organizirati noć folklora te radionica izrade predmeta od keramike.. Na ovaj način će se mladima prezentirati bogata etno baština ruralnog kraja te dati mogućnost korištenja naučenih igara na drugačiji način, korištenje starih vještina te će se poticati očuvanje tradicijskog obrta.

Način na koji će uključiti mlade je i sudjelovanje u kreiranju lokalnog Proračuna. “Naučit će koja je njihova uloga u zajednici kroz donošenje odluka važnih za svoju općinu, a time brigu o sebi i potrebama mladih te preuzimanje društvene uloge, odnosno punopravne integracije u društvu i javnom djelovanju.”, zaključuje Piculek.

Među volonterskim aktivnostima čeka ih čišćenje prostora uz rijeku Kupu, okrugli stol o korištenju pesticida, a sve s ciljem osvješćivanja mladih o očuvanju prirode te prirodnih ljepota ruralnog prostora i čuvanju prirode koje nas okružuje.

Projekt “Ruralna škola za mlade” održava se u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu. Projekt je ukupne vrijednosti 125.000,00 kuna odnosno 16.590,35 eura prema fiksnom tečaju konverzije 7,35450 kuna za jedan euro. Projekt je započeo 1. siječnja 2023. godine te traje 12 mjeseci. Sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Objava Novi projekt: Učit će mlade ruralnom načinu života kako bi očuvali naša sela pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.