Prijava

Vaša prijava

Je li vaš dom siguran od požara? Poslušajte savjete policije i spriječite katastrofu

[]

Posljednjih dana sve češće pišemo o požarima domova koji se događaju u našem gradu i okolici, a broj takvih vijesti svake je godine povećan u ovom periodu. Razlozi požara obično su greške na instalacijama, neispravni dimnjaci i slično. Upravo zbog toga policija i vatrogasci šalju poseban apel građanima da se zaštite i preveniraju katastrofu.

U ovom periodu sve je veća opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO). Korištenje neispravnih ili neodrživih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtnu posljedicu za ukućane koji često nisu ni svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti.

Policija je stoga izdala preporuke i savjete koji su vrlo jednostavni, a mogu spasiti vašu imovinu i život:

  • Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, kupaonica, kotlovnica, garaža te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;
  • Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler, kako bi vam se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć;
  • Obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak;
  • Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;
  • Zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu;
  • Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;
  • Nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.

Posebnu pažnju obratite na dimnjake. Ukoliko dimnjak dobro ”ne vuče”; urušava se ili je nešto upalo u njega obavezno pozovite dimnjačara kako bi riješili taj problem. Pripazite i na situacije kada se u prostoriji glatke površine orošavaju ili vlaže. Tada je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova, a ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom.

Prevencija vas može spasiti.

 

Objava Je li vaš dom siguran od požara? Poslušajte savjete policije i spriječite katastrofu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.