Prijava

Vaša prijava

FOTO Zbog oštećenja od potresa se ruši Kapela sv. Tri kralja u Roženici

[]

Zloglasni potres koji je zadesio i naš grad i okolicu 2020. ostavio je velike posljedice od kojih se neke tek sada rješavaju. Tako će se ovih dana rušiti Kapela sv. Tri kralja u Roženici, Pokupskom, jer je oštećena i nije sigurna za boravak. Međutim, na istoj lokaciji gradit će se nova, ovog puta drvena, upravo po uzoru na staru kapelu iz 1861. godine.

Zidana kapela koju možete vidjeti na fotografijama sagrađena je 1973. godine, govori nam Franjo Ćuk, župnik Župe Pokupsko “Odlučili smo, nakon rušenja, da će se napraviti drvena kapela kao što je bila prije jer je ovo ipak šumsko područje pa se drvo bolje uklapa u ambijent. Želja nam je da bude slična kapelici u Ključić brdu i da bude u jednostavnom stilu.”, govori i dodaje kako će se drvena kapela graditi i u Hotnji te će tako sve kapele na području pokupske župe biti drvene.

Stjepan Sučec, predsjednik Općinskog vijeća Općine Pokupsko objasnio nam je kako će se sačuvati zvono i čitav mehanizam, no ostalo se mora rušiti. “Ova zidana kapela je prošla rat bez granatiranja, no nažalost stradala je u potresu. Staru drvenu kapelu su podigli mještani kao zagovor sv. Tri kralja za zahvalu. Oltar je radio Josip Markuz zvan Joža Sveti kao i sve kipove koji su izrađeni nožićem. Crkvu je pri otvorenju posvetio kardinal Josip Kuharić kojem je danas i godišnjica smrti.”, govori Sučec te zahvaljuje svim mještanima i hrabrim vatrogascima na pomoći.

Za skidanje zvona bili su zaslužni vatrogasci DVD-a Pokupsko. Kako navodi zapovjednik Josip Kaurić, riječ je o vrijednom zvonu i važno ga je bilo spasiti jer se još uvijek može koristiti.

Objava FOTO Zbog oštećenja od potresa se ruši Kapela sv. Tri kralja u Roženici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.