Prijava

Vaša prijava

FOTO VG Poduzetnički inkubator uskoro spreman za mlade inovatore

[]

Krajem prošle godine je u Velikoj Gorici, u ulici Podložnica započela izgradnja VG Poduzetničkog inkubatora. Gradonačelnik je danas sa suradnicima obišao radove. Riječ je o velikom projektu koji se realizira s ciljem poboljšavanja poduzetničke klime u Gradu, ali i omogućavanje rasta zapošljavanja na širem području grada Velike Gorice.

“Vjerujemo kako će iz ove zgrade izaći novi Rimac ili novi Infobit, firma koja je izašla iz Pulskog inkubatora. Ciljane skupine su mladi s inovativnim idejama i željom za pokretanjem vlastitog poduzeća kroz mogućnosti stjecanja novih vještina i znanja da ojačaju svoje ideje i razviju se za tržište.”, govori nam danas s terena gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Dodaje i da će poduzetnički inkubator moći koristiti poduzetnici s do pet godina rada, te učenici i studenti koji će kroz praksu i stjecanje kontakta razviti poduzetničke vještine i praktična iskustva. Svrha je da im ovakva vrsta razvoja omogući bolju poziciju na tržištu rada nakon završetka obrazovanja. Konkretni ciljevi ovog projekta su pokrenuti infrastrukturne ali i profesionalne kapacitete za poticaj MSP-ovima uz suradnju sa srednjim i visokim školama koje djeluju na području grada.

Ovaj Poduzetnički inkubator zauzima ukupno 2.031,5 m² bruto građevinske površine, odnosno tlocrtne površine od 1.137,4 m², i neto korisne površine zgrade 1.845,10 m². Unutar samog inkubatora na dvije razine nalazit će se 31 ured namijenjen poduzetnicima, 24 radna mjesta u zajedničkom radnom prostoru za poduzetnike početnike, dvije manje dvorane za sastanke, velika modularna dvorana ukupnog kapaciteta 150 mjesta sa svom popratnom opremom i tehnikom.

“U prizemlju će se nalaziti co-working prostor s 24 radna mjesta koji će biti na dispoziciji svim freelancerima koji će doći ovdje ostvarivati svoje ideje i razmjenjivati iskustva s drugim poduzetnicima. U prizemlju će biti i moderna konferencijska dvorana sa 100 mjesta.”, govori nam s terena pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU Domagoj Ilečić.

Predviđene su i tri prostorije (mini labovi) za smještaj specijalizirane opreme (ICT) koju će moći koristiti svi korisnici inkubatora, poput: 3D skenera, 3D printera i drona opremljenog posebnom kamerom za potrebe edukacije projektnog dionika VG Veleučilišta. Osim navedene opreme još se predviđa i oprema dvorane za sastanke, velike konferencijske dvorane, kompjuterske sobe, sustava za pristup i nadzor te oprema računalima.

“Uz Poduzetnički inkubator gradi se i Centar izvrsnosti. Time postajemo moderan, suvremen europski grad koji je najpoželjniji za život u Velikoj Gorici. Uz sve sadržaje koji su nužni za razvoj grada, ovdje radimo jedan iskorak s kojim će naš grad postati još poželjnija za život.”, zaključuje Gradonačelnik Ačkar.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 26.197.557,69 HRK, od čega 21.250.000,00 HRK sredstava sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te 4.947.557,69 HRK sredstava korisnika. Razdoblje provedbe projekta je od 1.3.2021. do 31.12.2023. godine

Trenutno u našem gradu nije dostupna kvalitetno opremljena lokacija za potrebe MSP-ova te potencijalnih poduzetnika s inovativnim idejama. Ovim projektom iz Grada žele dokazati da javni sektor može uvelike doprinijeti razvoju povoljnih uvjeta i inovativne okoline ta rastu i razvoju poduzetništva na području JLS-a.

Poduzetnici koji već posluju će kroz Inkubator imati pristup suvremenim znanjima i uslugama te boljem međusobnom umrežavanju i povezivanju. “Projekt je usmjeren postojećim MSP-ovima i lokalnom nezaposlenom stanovništvu koje će dobiti povoljnu, dostupnu i opremljenu poduzetničku infrastrukturu sa lepezom usluga za osnivanje i razvoj tvrtki/start-upova te lokalnoj samoupravi koja će imati korist i od manje nezaposlenosti, jačanja poduzetničkih potpornih institucija te jačeg gospodarstva općenito.”

S obzirom na trenutan manjak ovakvog sadržaja, vrlo brzo se očekuje popunjavanje svih kapaciteta inkubatora nakon početka rada.

Objava FOTO VG Poduzetnički inkubator uskoro spreman za mlade inovatore pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.