Prijava

Vaša prijava

FOTO Iznimno uspješna prva Večer poezije u suradnji mladih i knjižnice

[]

Sinoć se u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održala prva Večer poezije u suradnji Goričkog kluba mladih i knjižnice. Nakon što su proteklih tjedana imali natječaj u pisanju poezije, na koji je pristiglo više od 40 radova, što pojedinačnih, što zbirki, jučer je bilo održano čitanje djela.

Žiri je nakon pristiglih radova imao jako težak zadatak. Djela su stigla iz Velike Gorice, okolice, ali i Rijeke, Stubice, Sunje, Siska, pa čak i iz Zadra. Žiri je dobio prikaz svih djela, anonimno, i odabrao tko im je po njihovom sudu ipak bio najbolji. Treće mjesto pripalo je Tinu Freslu s djelom „Reinkarnacija“, druga nagrada pripala je Valentini Eterović Petri Buble s djelom Pučišća: Pjesma o rastanku, a prva nagrada pripala je Mateji Blažinić s djelom „Ni smela povedati“. 

Fresl i Eterović su imali priliku pročitati svoje radove pred publikom, no Blažinić se zbog bolesti nije mogla pridružiti. Svi su osvojili prigodne nagrade koje je pripremila knjižnica i GKM, a koje su sačinjavale promotivnu torbu, knjige te poklon bonove u knjižari. Pobjednički rad, govori nam Blažinić, inspirirala je njena 90-godišnja baka. “Velik sam ljubitelj knjiga i čitanja općenito i nastojim tu naviku i ljubav prenijeti na supruga i svoje dvoje djece. Inspiracija za ovu pjesmu je moja baka koja ima 90 godina, a koja mi je velika inspiracija i podsjetnik na pomalo već zaboravljenu kajkavštinu i neka sasvim druga vremena.”, navodi pobjednica Mateja Blažinić.

Na Večeri poezije svi koji su bili voljni su imali priliku čitati svoja djela publici, a iz organizacije pohvaljuju i ističu koliko su sretni što su se mnogi i odvažili. “Jako nam je drago da je bio toliki odaziv, a po prvi puta ovo organiziramo. Najljepši dio svega je to što su posjetitelji i autori bili zaista svih generacija – od djevojčice od devet godina, srednjoškolaca, studenata, odraslih i umirovljenika. Ovakvo događanje s ovakvim odazivom samo je pokazalo koliko ni godine, ni ništa drugo nije bitno koliko to da se zajedno družimo, podržavamo i dijelimo iskustva te ljubav prema pisanoj riječi.”, govori Katarina Drvodelić iz Goričkog kluba mladih koja je ujedno bila i moderatorica događaja.

Gošća iz Zadra

Ističe i kako im je iznimno drago što je na događanje stigla i autorica iz Zadra koja je doslovno u tom danu stigla u Veliku Goricu i vraćala se. Naravno, iz Knjižnice su je nagradili prigodnim poklonom zbog takvog pothvata.

Osim radova autora koji su slali svoja djela na natječaj, publici su se predstavili i dobro poznati autori Darija Žilić, koja je ujedno bila u žiriju, te Zlatko Majsec sa svojom slam poezijom.

Organizatori ističu kako je ovo tek prva Večer poezije u nizu, a da iduće godine možete očekivati još više posjetitelja i još bolju atmosferu. Za sve one koji vole poeziju i pisanje, a nisu se imali priliku uključiti, pozivaju da se uključe u Facebook grupu VG Književnost.

Objava FOTO Iznimno uspješna prva Večer poezije u suradnji mladih i knjižnice pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.