Prijava

Vaša prijava

Boljitak za cijelu zajednicu: Srednjoškolci zasadili 3.500 sadnica hrasta

[]

Turopoljska udruga skauta “Tur” je uz financijsku potporu Zagrebačke županije uspješno provela projekt Prijatelj šume. Riječ je o projektu u kojem su sudjelovalo 150 učenika srednjih škola s područja županije, a koji su zasadili 3.500 sadnica hrasta u šumi Žutica. Među učenicima bili su i oni iz Gimnazije Velika Gorica koji su od prošle jeseni bili uključeni u edukativne radionice o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama te općekorisnim funkcijama šuma.

Uz njih su sudjelovali i učenici Srednje škole Vrbovec, Srednje škole Dragutina Staržimira iz Sv. Ivana Zeline te Srednje škole Ivana Šveara iz Ivanić Grada. Sadnice, suradnju i stručnu pomoć pružili su im djelatnici Hrvatskih šuma.

“Projekt je okončan akcijom sadnje mladica u šumi na području županije u kojoj je sastojina ugrožena djelovanjem štetnika i ponekad predugim naplavnim razdobljima, kao izravnim posljedicama klimatskih promjena.”, objašnjavaju organizatori.

Šuma Žutica je retencija rijeke Save na području Lonjskog polja i spada u nizinske poplavne šume. Kao takva predstavlja cjelovite komplekse hrastovih i jasenovih sastojina. Na opstojnost hrasta štetno djeluje hrastova mrežasta stjenica, pristigla u ove krajeve iz Azije, dok su šume jasena u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ugrožene širenjem i štetnim djelovanjem fitopatogene gljive Chalara fraxinea putem korijenovog sustava. Oba štetnika izazivaju sušenje i propadanje šumske sastojine, a bez prirodnih predatora u našim krajevima brzo se i lako šire.

“Sadnja stabala pokazala se najučinkovitijom i najlakšom metodom za neutralizaciju ugljičnog otiska koji stvara svatko od nas. Zahvaljujući suvremenom načinu života sve je veći, a osobito uslijed korištenja elektroničkih i drugih kućanskih uređaja, sagorijevanja fosilnih goriva i sve intenzivnijeg transporta ljudi i roba. Sudjelovanjem u akciji sadnje stabala učenici su imali priliku neutralizirati dio vlastitog ugljičnog otiska, ojačati svoju ekološku osviještenost i učiniti nešto korisno za širu zajednicu.”, navode iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

 

 

Objava Boljitak za cijelu zajednicu: Srednjoškolci zasadili 3.500 sadnica hrasta pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.