Prijava

Vaša prijava

Cvjetnica, dan kada se u Turopolju na blagoslov nose grane drijenka

[]

Danas je zadnja nedjelja pred Uskrs, poznata i kao Cvjetna nedjelja. Podsjećamo na stare tradicije koje su s nama podijelili iz Muzeja Turopolja u sklopu Crtica iz povijesti.

Na Cvjetnicu se iz svake kuće nosilo u crkvu na posvećivanje posebno isprepletene grane drijenka. Rascvjetala žuta grana drijenka složila se u luk i povezala. Neki su na posvećenje nosili i imelu. Nakon posvećenja grana se zataknula u kućnu gredu i tu je stajala čitavu godinu jer se smatrala zaštitom od groma i oluje. Za vrijeme oluje domaćin bi otkinuo komadić tog drijenka i spalio ga vjerujući da time štiti kuću i imanje od groma.

U današnje vrijeme se teže nalazi drijenak na našem području pa se obično na blagoslov nose maslinove grančice, a koje su ove godine Velikogoričanima stigle iz Dubrovnika.

Fotografija: Velika Gorica – dječaci s drenkima u rukama, autor fotografije: Višnja Huzjak, 1961., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja / Arhiva Kronike Velike Gorice

Literatura: Margareta Biškupić, Olga Lastrić, Etnologija (katalog zbirke), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 2005.

Objava Cvjetnica, dan kada se u Turopolju na blagoslov nose grane drijenka pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.