Prijava

Vaša prijava

Fantastičan uspjeh Ane i Eme iz Ekonomske škole: Plasirale su se na Europsko statističko natjecanje

[]

Ekonomska škola jedina je iz naše županije koja se može pohvaliti fantastičnim uspjehom. Učenice 2. a razreda Ana Šantek i Ema Vuković osvojile su 2. mjesto u kategoriji B (1. i 2. razredi) na nacionalnoj fazi Statističkog natjecanja pod vodstvom mentorice Nine Čuljak. Ovaj uspjeh ih vodi na Europsko statističko natjecanje!

“Ovo natjecanje se ove godine održava šesti put, a organizira ga Eurostat u suradnji s brojnim nacionalnim statističkim uredima poput našeg Državnog zavoda za statistiku. Cilj natjecanja je popularizacija i promicanje statističke pismenosti, a namijenjeno je svim srednjoškolcima.”, objašnjava profesorica Nina Čuljak.

Ekipa Ministrice su se 2. mjestom plasirale na europsku fazu natjecanja (koja traje od 31.3. do 10.5.) gdje će odmjeriti snage s europskim vršnjacima iz 18 zemalja. Zadatak europske faze je napraviti video na temu „Kvaliteta života“ u kojem trebaju prikazati kvalitetu života u svojoj zemlji na temelju službenih statističkih podataka. Proglašenje pobjednika biti će početkom lipnja.

Na natjecanju su sudjelovale brojne ekipe iz cijele Hrvatske, a natjecanje se sastojalo od dva kruga. U prvom krugu se provjeravalo opće statističko znanje, korištenje službenih statističkih podataka te razumijevanje statističkog teksta. U drugom krugu koji je trajao do 24.2., trebalo je napraviti analizu podataka iz istraživanja o vanjskoj migraciji stanovništva Republike Hrvatske. Rezultate je ocjenjivao je stručni žiri koji čine istaknuti pojedinci profesionalno povezani sa statistikom.

Uz diplome učenice Anu i Emu očekuju i vrijedne nagrade organizatora te njihovih partnera.

Osim ekipe Ministrice na natjecanju je zapaženi rezultat postigla i ekipa Tigrići1 u kategoriji A (3. i 4. razredi) koja se plasirala među deset najboljih od ukupno 106 ekipa koliko ih je sudjelovalo u 2. kugu nacionalne faze. Ekipu Tigrići1 vodila je mentorica Ana Topal. Uz ove dvije najbolje rangirane ekipe sudjelovalo je još nekoliko ekipa iz Ekonomske škole Velika Gorica, a mentori su uz spomenute profesorice bili i profesori Snježana Starčević i Marin Čuljak. “Time je naša škola napravila još jedan korak u promicanju statistike među učenicima.”, zaključuju.

Objava Fantastičan uspjeh Ane i Eme iz Ekonomske škole: Plasirale su se na Europsko statističko natjecanje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.