Prijava

Vaša prijava

FOTO Otvorena izložba umjetničkih fotografija dvojice Velikogoričana


U galeriji Pučkog učilišta otvorena je zajednička izložba fotografija Marija Žileca i Josipa Škofa. Različite motive Velike Gorice i Turopolja dvojica autora ovjekovječili su u nesvakidašnjim situacijama. Izložbom pokazuju da svijet oko sebe promatraju na drugačiji način te da ovjekovječuju ono što bi inače prošlo nezapaženo.

Turopolje-u-objektivu-01-29.JPG

aa- Kada pogledamo kroz objektive naših fotoaparata, tada jezero Čiče nije samo neka šoderica, već postaje turopoljsko more. Rijeka Odra nije samo blatnjavi potok, nego turopoljska Amazona, koja sa svojom netaknutom biljnom i životinjskom florom i faunom doslovce parira najljepšim scenama iz National Geographica. Kapelice diljem Turopolja kroz naše objektive nisu samo obične drvenjare, već postaju drvene ljepotice – na otvorenju izložbe govorili su autori.

izlozba-Turopolja-u-objektivu-4.jpg

Svakoj fotografiji Žilec i Škof pokušavaju dati jednu drugu dimenziju. Pokazuju kako se ključan trenutak isplati čekati i po ekstremnim vrućinama, ledenim zimskim noćima, izlascima i zalascima sunca, a inspiraciju su pronašli i u velikim poplavama koja je u veljači zadesila velikogorički kraj.

– Za našu zajedničku izložbu odlučili smo se zbog toga što su naši najbolji radovi nastali u trenucima kada smo fotografirali zajedno. U sjećanju i na fotografiji ostaje zabilježena kristalna zimska noć. Po nama je palo 30 cm novoga snijega, a temperatura se spustila na  -9 celzijevaca. U selu Lučelnica ostali smo zapanjeni zvjezdanim nebom i sjajem kapelice Svetog Duha, koja kao da nije stvarna. Borovi i cijeli horizont bili su obavijeni snijegom. Toliko smo bili pod dojmom da je trebalo proći i pola sata da bismo počeli snimati – rekli su autori fotografija.

izlozba-Turopolja-u-objektivu-16.jpg

Nakon što je razgledao izložbu, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec istaknuo je da fotografije prikazuju Turopolje i Veliku Goricu u najljepšem svjetlu.

– I Marija Žileca i Josipa Škofa možemo vidjeti na svim događanjima. Oni su veliki entuzijasti i vjerujem da ćemo svake godine imati prilike razgledavati fotografije koje pokazuju motive našeg kraja. Drago nam je i da je u Velikoj Gorici osnovan Foto klub u koji su uključeni građani svih dobnih skupina. Djelujući u toj Udruzi oni oplemenjuju i obogaćuju društveni život našeg grada – kazao je Kolarec.

Turopolje-u-objektivu-01-22.JPG

aaNa otvorenje izložbe stiglo je čak 70-ak posjetitelja koje je na vratima dočekao Turopoljski banderij. Sve je bilo u domaćem štihu. Program je na turopoljskom dijalektu vodila predsjednica velikogoričke Udruge ‘Spark’ Vlasta Zaloker. Svoje pjesme recitirala je Đurđa Jandriš Parać, dok je atmosferu podizala i glazba Folklornog ansambla Turopolje. Na domjenku su predstavljeni i autohtoni velikogorički specijaliteti.