Prijava

Vaša prijava

Godišnja skupština Udruge Grozd

[]

Vinogradari i vinari iz Turopolja, Pokuplja, Posavine, Vrhovlja, Vukomeričkih gorica i Velike Gorice okupljeni u Udrugu ¨Grozd¨ okupili su se u petak, 12. svibnja, u ugostiteljskom objektu obitelji Matković na Ključić brdu kako bi održali su svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu. Uz više od polovice članova, skupštini je nazočilo i 10-ak uzvanika.

Predsjednik Vlado Mikulčić je nakon riječi dobrodošlice podnio i izvješće o radu za prošlu godinu. Od brojnih aktivnosti istaknuo je da Udruga redovito svečanim proslavama obilježava stare tradicijske običaje vezane za radove u vinogradima i podrumima (Vincekovo, Lovrekovo, Bartolovo, Martinje). Nekoliko vinogradara i vinara Grozda kontinuirano sudjeluje sa svojim vinima na Izložbama vina diljem Lijepe Naše i postiže vrlo dobre rezultate, a time uspješno promovira vina Turopoljskog kraja, grad Veliku Goricu i Udrugu Grozd. Sve provedene aktivnosti, kaže Mikulčić, ne bi se mogle realizirati bez značajne stručne i financijske pomoći Grada i gradske  Turističke zajednice, Zagrebačke županije tj. njenog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

U izvješću je predsjednik Grozda spomenuo i sve prisutniju bolest vinske loze Zlatnu žuticu (Fitoplazmu) koja uzrokuje američki cvrčak, a koja se sve više širi u Zagrebačkoj županiji te danak uzima i u vinogorju Vukomeričkih gorica. Što se tiče planova za naredno razdoblje, Udruga će nastaviti s edukacijom svojih članova putem stručnih predavanja, tečajeva, okruglih stolova i studijsko edukativnim putovanjima u drugim vinogradarskim regijama diljem Hrvatske.

Poslije izvješća koja su jednoglasno usvojena, zaslužnim pojedincima uručena su priznanja, zahvalnice i prigodni pokloni. Voditelj ocjenjivanja vina i tajnik Udruge Radovan Arbanas objavio je službene rezultate ovogodišnjeg ocjenjivanja. Zlatne diplome uručio je predsjednik Grozda dok je pročelnik UO za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove EU Domagoj Ilečić uručio šampionsku diplomu Franji Matkoviću koju je otvorio 15. Izložbu vina Udruge Grozd.

Svim prisutnima na skupštini podijeljen je novi Bilten Udruge broj 21. u kojem su tekstualno i slikovno navedene i prikazane sve njene protekle aktivnosti. Nakon radnog dijela skupštine uslijedila je razmjena vinogradarsko-vinskih iskustava uz odličan gulaš, degustaciju nagrađenih vina te glazbu.

Objava Godišnja skupština Udruge Grozd pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.