Prijava

Vaša prijava

Oborine se nastavljaju, rijeke bujaju

[]

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta. Kako najavljuje DHMZ, nakon jučerašnjeg kratkotrajnog prekida, oborine se nastavljaju i sljedećih dana, a kako je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme.

DHMZ stoga upozorava na mogućnost bujičnih i urbanih poplava te je za našu regiju izdao narančasti, a za dijelove Hrvatske i crveni meteoalarm.

Na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj može se očekivati porast vodostaja, a iz Zavoda posebno upozoravaju na porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Desni pritoci Save iz Bosne i Hercegovine donose dodatne količine vode te će doprinijeti porastu vodostaja na Savi, gdje se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava.

I Sava ja nabujala, a vodostaji nizvodno od Zagreba su u porastu. Od ponedjeljka, 15. svibnja, otvorena je ustava Prevlaka te se dio vode iz Save zadržava u sustavu retencija Lonjskog polja. Što se tiče Kupe, trenutno su vodostaji na hidrološkim postajama Karlovac, Jamnička Kiselica i Farkašić u domenama obrane od poplava. U donjem toku Kupe se sljedećih dana može očekivati daljnji porast vodostaja te u postoji mogućnost ulaska vodostaja u izvanredne mjere obrane od poplave.

– Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. – poručuju iz DHMZ-a. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti i proklizavanja na mokrim kolnicima pa odgodite putovanje ako je to moguće.

Objava Oborine se nastavljaju, rijeke bujaju pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.