Prijava

Vaša prijava

Na aktualcu o asfaltiranju, hidrantima, autobusnom kolodvoru…

[]

Na aktualnom satu 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice vijećnici su imali priliku brojna pitanja vezana uz aktualne projekte i probleme.

Aktualac je otvorio Lucijan Maslać koji je podsjetio na probleme prilikom gašenja velikog požara u tvornici Galeković u Mraclinu te pitao kakvo je stanje hidrantske mreže na goričkom području. – Što se planira napraviti kako bi hidranti bili od koristi našim vatrogascima u takvim izazovnim situacijama? – pitao je Maslać. – Svake godine se predviđa broj za saniranje u kompletnoj hidrantskoj mreži. Što se tiče požara u tvornici parketa u Mraclinu, prevelika količina vatrogasnih vozila je punila kamione na jednoj lokaciji te nije bilo dovoljno tlaka, zbog toga je došlo do problema. – odgovorio je Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe, dodavši da je u toj situaciji od velike pomoći bila VG Čistoća.

Maslaća je zanimalo i zašto su poništeni natječaji za izbor ravnatelja DV-a Žirek i Lojtrica. S obzirom na to da je odluku donijelo Upravno vijeće vrtića, kada podnesu izvješća vijećnik će odgovor dobiti pisanim putem.

Kako poboljšati demografsku sliku?

Ivu Jelušića zanimalo je ima li i koliko u Velikoj Gorici onih koji ne plaćaju komunalni doprinos i komunalnu naknadu, a osvrnuo se i na demografsku obnovu. – Podatke za 2022. nemamo, ali u 2021. bilo je više umrlih nego rođenih. – podsjetio je Jelušić te pitao kojim mjerama Grad misli poboljšati demografsku sliku.

Odgovor na prvo pitanje dobit će pisanim putem jer podatke tek treba prikupiti. Što se tiče demografskih mjera, gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je da je Velika Gorica proglašena najboljim gradom po ulaganju u obrazovanje, mlade i demografiju. – Značajno se ulaže u dječje vrtiće, otvoreno je više od 200 novih mjesta, a radimo i na povećanju kapaciteta. Povećani su doprinosi za novorođenčad, imamo jednokratne pomoći za obitelji s četvero i više djece. Radimo i na projektnoj dokumentaciji za novu osnovnu školu, a od 1. rujna 2024. vrtići će za roditelje biti besplatni, što će značajno rasteretiti budžete mladih obitelji. – rekao je gradonačelnik. O besplatnim vrtićima pisali smo OVDJE.

Nedovoljan broj parkirališta

Ivana Bekavca zanimalo je koliko je novaca namijenjenih obnovi nakon potresa utrošeno za sanaciju prometnica, koliko se planira utrošiti u tu svrhu te hoće li dio sredstava biti utrošen u asfaltiranje nekih drugih cesta. – Svi ti novci koje smo povukli za obnovu od potresa su zapravo povrat onoga što je Grad na početku financirao iz svog proračuna za stradalnike, od troškova smještaja u hotelima, nabavu kontejnera, plaćanje režija… Što se tiče asfaltiranja, struka je birala i procijenila koje su prometnice prioritetne te je od ukupno 61 prometnice do sada asfaltirano njih 41. – pojasnio je Ačkar.

Bekavac je ukazao i na nedovoljan broj pakirnih mjesta. – Ankete pokazuju da građani ne žele naplatu parkinga u svojim naseljima pa me zanima kada Grad planira početi graditi garaže ? – pitao je Bekavac. Gradonačelnik je odgovorio da je unazad dvije godine bilo značajnih povećanja parkirališta, primjerice u Podbrežnici, Bonifačićevoj i Kneza Porina, a od gradskih četvrti očekuju mišljenje i prijedlog što će se i kako napraviti. Ideju o garažama, kaže gradonačelnik, treba ispitati i kvalitetno odraditi ako je to moguće.

Poduzetnički inkubator do kraja godine

Milivoj Dianežević pitao je kako napreduje Poduzetnički inkubator koji se gradi u Podložnici, koji je rok izgradnje te kolika je ukupna cijena ovog projekta. – U Ukupna vrijednost je 3,47 milijuna eura, od čega je 2,82 milijuna eura iz europskog Fonda za regionalni razvoj. Dovršetak je predviđen do kraja 2023. godine, radovi dobro napreduju, niče jedan lijepi objekt u kojem će svi mladi poduzetnici početnici dobiti kvalitetnu pomoć. Poduzetnički inkubatori su standard u modernim, visokopozicioniranim europskim gradovima, stoga smo ponosni smo da će naši poduzetnici moći koristiti taj benefit. – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Marija Zdelara zanimalo je kada će 4. Izmjene Prostornog plana uređenja biti na dnevnom redu Gradskog vijeća i spremne za usvajanje. – Izmjene su u izradi i pri završetku, slijedi procedura rasprave, o točnom terminu uvrštenja na dnevni red Gradskog vijeća obavijestit ćemo vas pisanim putem. – odgovorio je gradonačelnik.

Nova škola gradit će se u Kurilovcu

Tomislav Krešimir Hubak pitao je koji su projekti trenutno prijavljeni na EU fondova, a koji su u pripremi. Zamjenik gradonačelnika Neven Karas odgovorio je da su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u ovom trenutku prijavljena tri projekta vrijedna ukupno gotovo 27 milijuna eura. – To su Centar za starije osobe vrijedan nešto manje od 12 milijuna eura, Interpretacijski centar parka Andautonija vrijedan 8,5 milijuna eura te izgradnja vanjskog bazena u Velikoj Gorici koji je procjenjen na nešto više od 6,200 milijuna eura. U pripremi su još neki projekti od kojih treba izdvojiti dva veća – dogradnju OŠ Eugena Kumičića i izgradnju nove škole u Kurilovcu. Jedan od prvih koraka prema uvođenju jednosmjenske nastave u našem gradu. – rekao je Karas.

Priprema dokumentacije za autobusni kolodvor

bilo opterećeno neriješenim imovinsko-pravnim odnosima i nije se moglo dokazati vlasništvo. Novim zakonom je ubrzana procedura. Trenutno su dvije obitelji smještene u državne stanove, a ministar je obećao da do kraja godine niti jedna obitelj zimu neće dočekati u kontejneru. Mnogi ne žele otići sa ognjišta, pogotovo stariji, ali vjerujem da da će do kraja godine biti u čvrstim objektima. – rekao je gradonačelnik.

Karmen Rak je zanimalo i što je s izgradnjom autobusnog kolodvora, radi li se financijska konstrukcija i kada ga možemo očekivati.  – Kolodvor je u fazi projektiranja, očekuje se izdavanje građevinske dozvole do srpnja ove godine, a financirat će se iz sredstava Ministarstva mora, prometa i infratrukture. – Ministarstvo godišnje napravi barem šest autobusnih terminala, ali morali smo imati gotovu projektnu dokumentaciju. Radovi bi mogli krenuti iduće godine. – najavio je Ačkar.

Neriješena oborinska odvodnja veliki problem centra

Jurja Odrčića zanimalo je kako teku radovi na utrošku sredstava koje smo dobili za uređenje naših prometnica te hoće li Grad stići utrošiti ta sredstva do 30. lipnja. Pitao je i o planovima  i rokovima uređenja prometnica u samom gradu – u Bratstvu, Visokom Brijega i u Kurilovcu.

– Trenutno smo na 64 % prometnica koje su zadane ovim programom i očekujemo da ćemo do kraja lipnja asfaltirati 61 cestu, od toga 24 km prometnica na našim bregima koje su oštećene u potresu. Kad govorimo o prometnicama u urbanom dijelu, Kurilovec bi trebao biti iduće godine najzadovoljniji. Projektira se Jelačićeva gdje je tražena kompletna rekonstrukcija, pred krajem je projektiranje Horvatove, Pokupska i Kirinčićeva su dijelom napravljene. Svjesni smo i problema u naseljima Bratstvo i Visoki brijeg, kao i u Kromosovom naselju gdje nije riješena oborinska odvodnja. Sukladno mogućnostima pokušat ćemo što više napraviti, nadam se da ćemo u naredne dvije godine većinu toga riješiti. – najavio je gradonačelnik.

Postavljanje kamera za nadzor brzine

Igor Horvačić osvrnuo se na Aglomeraciju. – Kada će biti završeni radovi u Buševcu i Mraclinu, konkretno nogostup u Buševcu i ceste u Mraclinu koje su u jako lošem stanju od kad je taj projekt krenuo. Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić odgovorio je da će pješačka staza biti asfaltirana onako kako je bila u prvobitnom stanju, a rok za sanaciju cesta za cjelinu A3 u okviru projekta Aglomeracije je 30. lipnja i da tada će sve biti sanirane.

Ivana Belošević pitala je što je s postavljanjem kamera za kontrolu brzinu u Buševcu. – Naš odjel šalje zahtjev prema policijskoj postaji i za kamere i ležeće policajce, ali policija odlučuje o njihovom postavljanju. Tražimo da se postave na što više lokacija jer je to najbolje rješenje, vidjet ćemo kako će gorička PP i sam MUP reagirati prema našim zahtjevima. – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Objava Na aktualcu o asfaltiranju, hidrantima, autobusnom kolodvoru… pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.