Prijava

Vaša prijava

Gorica ima svoj prvi mjuzikl, potpisuje ga Anina Glazbaonica!

[]

Hans Christian Andersen majstor je bajke. Ružno pače, Snježna kraljica, Carevo novo ruho ili Postojani kositreni vojnik, Princeza na zrnu graška… No malo je poznata njegova bajka „Cvijeće male Ide“, Andersenova prva originalna bajka, za koju je inspiraciju pronašao u stvarnim ljudima i događajima. Naime, njegov prijatelj, danski knjižničar i sakupljač bajki, Just Mathias Thiele rado je pozivao Andersena na druženja i šetnje u kojima bi im se pridružila Mathiasova kćer Ida. Jednom prilikom, tijekom šetnje botaničkim vrtom, Ida je pitala slavnog bajkopisca zašto cvijeće mora umrijeti, a on joj je odgovorio da „cvijeće nije mrtvo, već samo umorno jer je cijelu noć plesalo na balu“. Bila je to inspiracija Andersenu za prvu originalnu bajku koju je 1835. (uz pomoć ovog dobrotvora i prijatelja) objavio u svom prvom ciklusu bajki.

Vrhunska ekipa prvog goričkog mjuzikla

Tu isti bajku, na toliko načina magičnu, čitljivu, pitku, životnu na scenu je postavila Anina Glazbaonica, a pretpremijera održana je u nedjelju, 21.svibnja u društvenom domu u Buševcu. Mjeseci rada; glazbenog, dramskog, plesnog, pedagoškog, zajedništva, upornosti, dugih sati, drilanja, učenja teksta, koreografije, pokreta, mizanscene, isprobavanja kostima (što je uvijek najuzbudljiviji dio!); isplatitli su se. Na mnoge načine! Gromoglasni pljesak uz ovacije prelio se prepunom dvoranom u Buševcu, a potrajao je još dugo nakon naklona glavnih aktera. Uzbuđenje, emocije, iskrene čestitke dokaz su kako se ovaj pedagoško -dramski rad u potpunosti isplatio. I ne samo to! Predstava je posebna na mnogo načina, a jedan je zasigurno i njena inkluzivnost jer su, uz polaznice Anine Glazbaonice, na sceni i pjevačice velikogoričkog vokalnog sastava „Danice“.

Ana Lovrenčić uspješno je napravila prvi velikogorički mjuzikl, u svih njegovih 100 minuta trajanja i dva čina. U tome, naravno, nije bila sama.

Za dramatizaciju teksta i režiju (zajedno s Lovrenčić) zaslužan je Aleksandar Kačurov, koji potpisuje i glazbu i stihove (uz Miroslava Radovića). Kačurov, skladatelj, glazbeni virtuoz sa stotinjak objavljenih originalnih pjesama za mjuzikle umjetnički je voditelj VIS-a Danice, redatelj i svestrani umjetnik, ljubitelj Andersenovih bajki. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Dora Antolčić, kostime Tatjana Pereković, scenografija je djelo Miroslava Radovića koji je na songovima svirao ukulele i gitaru, dok je bas svirao Konrad Lovrenčić.

Priča o životu upakirana u cvjetni aranžman

Likovi Andersenove bajke na mnoge načine progovaraju o životu, životnim ciklusima, rađanju i umiranju, o ljepoti i važnosti povratka prirodi, njenim mirisma i bojama, njenim lekcijama, mjenama, ali i o važnosti i vrijednosti mašte, imaginacije i igre- u svakom od nas i u bilo kojoj životnoj dobi. Majstorski, kako to samo Andersen zna, on priča o životu i smrti upakiravši tu naizgled tešku temu u cvijetni aranžman.
„Život je najljepši san. Sjećanja ostaju, a latice padaju. Mi moramo uvenuti, takva je naša priroda. Venemo da bi opet procvali“ djelić je teksta koji na balu izgovara cvijeće i ta snažna poruka okosnica je cijele priče; priče o mladosti i starosti, priče o životnim ciklusima, usponima i padovima, proljeću, ljeti, jeseni i zimi života, ali i o prirodi koja je neodvojiv dio čovjeka i njegova bića jer priroda je- čovjek sam.
O tom životnom krugu, na lak, lepšav način pričaju akterice velikogoričkog mjuzikla, uz veliku i važnu poruku kako nikad ne smijemo zaboraviti njegovati dijete u sebi, vratiti se svojoj pravoj prirodi, mašti i zaigranom unutarnjem biću.
Za tu vrhunsku igru na scenu zaslužne su polaznice Glazbaonice: Leda Lovrenčić, Sara Črnjak, Smiljana Stepanić, Una Malić, Sunčana Balenović, Marcela Kaurić, Dora Halužan, Ela Kovačić i Eva Kelava, članice VIS-a Danice Dubravka Tomljanović, Mira Sić, Dragica Blažić, Kate Dubravica, Ivana Ciganj i Marlies Fabian, uz odličnu igru i koordinaciju umjetničke voditeljice, Ane Lovrenčić.

Ana Lovrenčić- sjajna guvernanta na i iza scene!

Ana Lovrenčić dugogodišnja je profesionalna pjevačica, glumica, umjetnička voditeljica Anine Glazbaonice. Njeno glazbeno iskustvo i znanje neupitni su, pa na sceni odlično nadopunjava ali i glasovno predvodi, upotpunjujuje brojne glazbene dionice, majstorski odrađuje sola te, iako nije centralni lik predstave (nego Ida koju je sjajno odigrala Leda Lovrenčić) Ana je stup koji drži gotovo sve scene. Vidljiva je njena snažna scenska prisutnost, te baš poput guvenante (njenog lika u predstavi, guvernanta Dalija op.a) sjajno balansira, dirigira, vodi, istovremeno se potpuno prepuštajući pjesmi i uživanju u igri na sceni.

Odlične su bile sve polaznice Anine Glazbaonice, kako u dramskom tako i plesnom izričaju i uvježbanosti, uz vrhunsku vokalnu i dramsku izvedbu glavnog lika Ide (Leda Lovrenčić), maštovite i zaigrane francuske lutke Sofije (Sara Črnjak) uz vještu dramsku izvedbu djevojčice Franciske (Sunčana Balenović), a članice VIS-a Danice, uz pjevački pokazale su i glumački talent (Groficu Ingrid sjajno je odigrala Dubravka Tomljanović, kojoj je korektno i humorististično parirala i nadopunjavala je barunica Kristen u izvedbi Mire Sić)

Život je bal!

Veliki je ovo, vrijedan i važan pothvat, predstava koju svakao treba pogledati ( i bajku pročitati) još nekoliko puta kako bi se proniknulo u sve kutke Andersenovog majstorstva. Život je bal, život je slavlje na koje smo pozvani svi. Pa iako se ponekad čini da ruže uvijek pobjeđuju (kao najljepše ili najizdržljivije među nama), svaki je cvijet važan u tom cvjetnjaku života i svaki doprinosi njegovoj raskoši i ljepoti. Zato- budite svoji, budite jedinstveni, sjajite i mirišite! I ne bojte se sanjati, ne bojte se živjeti!

I ne propustite pogledati predstavu! Premijera je 19.6. u dvorani Galženica.

Objava Gorica ima svoj prvi mjuzikl, potpisuje ga Anina Glazbaonica! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.