Prijava

Vaša prijava

Bez panike: U subotu će svi građani dobiti SMS na svoje mobitele

[]

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je kako će se u Hrvatskoj koristiti novi Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), koji će građanima na mobitele slati upozorenja na opasnost. Ovaj sustav će s radom krenuti u subotu kada će svi građani Hrvatske na svoje mobitele dobiti poruku upozorenja – ovo je jedini način da testiraju sustav, ističe Božinović.

Riječ je o sustavu koji već postoji svugdje u svijetu, a naš je kombinacija nekoliko sustava. Razvijen je u suradnji s HAKOM-om i u skladu s EU direktivama te neće biti neovlaštenog korištenja podataka. Odnosno, nitko u sustavu države neće imati podatke kome su poruke upućene. Pratit će se, pomoću sustava geolokacije, koliko je ljudi na posebno ugroženom području što bi trebalo pomoći hitnim službama.

SMS koji će u subotu svi građani primiti glasit će “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“ Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Poruke upozorenja će se inače slati kod kriznih situacija koje ugrožavaju živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.

Objava Bez panike: U subotu će svi građani dobiti SMS na svoje mobitele pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.