Prijava

Vaša prijava

Gimnazije sve manje popularne, nadareni osmaši Zagrebačke županije upisivali su jedan strukovni program

[]

Portal srednja.hr zatražio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja podatke o upisima u srednjoškolske programe za nastavnu godinu 2023/24 i oni su iznenađujući.

Osmaši Zagrebačke županije s najviše bodova (80+) upisivali su gimnazije, ali na vrhu ljestvice prosječnih bodova našao se je program tehničara za mehatroniku.

Dok su upisnici u opći i prirodoslovno-matematički program velikogoričke gimnazije u prosjeku donosili 74,03, odnosno 72,92 boda, budući mehatroničari iz Samobora nose u prosjeku 74,32 boda, a velikogorički 72,41.

Osim gimnazijskih programa u Gorici, Samoboru, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Zelini, u top deset nalaze se još program za zrakoplovnog tehničara (72,39) u ZTŠ Rudolfa Perišina Velika Gorica te tehničari za računalstvo iz Zaprešića (71,20).

Zanimljivo je također da su za upis u velikogoričku opću gimnaziju bila potrebna samo 66,23 boda, a u prirodoslovno-matematičku samo 60,39 bodova. Naspram tome, za upis na dva spomenuta mehatronička programa bilo je potrebno više od 65 bodova.

Više podataka i kompletnu tablicu možete vidjeti na srednja.hr.

Objava Gimnazije sve manje popularne, nadareni osmaši Zagrebačke županije upisivali su jedan strukovni program pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.