Prijava

Vaša prijava

Perunfest, najpoznatiji festival u Velikoj Gorici, ove subote donosi bogat program

[]

Ove godine se najdraži festival Velikogoričana koji svake godine okuplja tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske i šire, vraća u velikom stilu. Perunfest je jedan od najpoznatijih festivala koji se održavaju u našem gradu i Zagrebačkoj županiji, a koji već godinama uživa i nacionalne pohvale.

I ove godine će se održati u predivnom ambijentu kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici i to 23. rujna, na prvi dan jeseni. “Ovo će biti poseban dan pun čarobnih trenutaka, jer programi počinju već u podne, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u raznovrsnim i nezaboravnim iskustvima.”, navode organizatori. Tema ove godine su vile – bića oblikom slična ljudima, snagom i stasom, premda su katkada bili viši rastom. Imali su svoje običaje oblačenjai življenja, ali potpuno drugačije od onih kod ljudi. Njih se spominje kao ljudsku braću kojima je noć pripadala kao što je ljudima pripadao dan.

Foto: Katarina Drvodelić

Program će i ove godine oduševiti i djecu i odrasle jer se pripremaju izložbe, radionice, predstave, pripovijedanja, potraga za blagom i još mnogo mnogo toga. Ovaj festival iz godine u godinu raste te je odlična promocija našeg grada u Hrvatskoj, ali i mnogo šire. “Nadamo se da će ovaj dan biti prekretnica, te da će sve promjene koje su nas zadesile na neki način doprinijeti boljem vremenu i duhu Perunfesta koji će nastaviti obasjavati budućnost.”, dodaju organizatori u nadi da će biti dobro vrijeme.

U nastavku donosimo kompletan raspored i opise događanja:

 • 12:00 – 12:20 – OTVARANJE FESTIVALA: Copernice i vile pale Perunove luči uz Perunovu stražu i show na štulama – procesija OD COPERNIČKOG SELA DO POZORNICE.
 • 12:00 – 18:00 – “KUTAK ZA VILE I VILENJAKE” – niz kreativnih radionica – Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica – MOGUTSKA ŠUMA.
 • 12:00 – 18:00 – “VJEŠTICA SLAVI 263. ROĐENDAN” – kreativna radionica izrade čestitki i buketića od sušenog bilja, Udruga Panda Manda, voditeljica Gordana Lukačić – MOGUTSKA ŠUMA.
 • 12:00 – 18:00 – “WOOLLA – VUNENE VILE I ČUDESNA BIĆA” – kreativna radionica izrade lutkica – voditeljice Nikolina Jerković i Katarina Podvorec, Studio mašte – MOGUTSKA ŠUMA.
 • 12:00 – 16:00 – “NITI SUDbine” – radionica heklanja rukama, voditeljica Ivana Bilić- MOGUTSKA ŠUMA
 • 16:30 – 18:00 – “ČUDESNE TRANSFORMACIJE” – voditeljica Staša Sahman oslikavat će nemiloj djeci lica ispred Coperničke kuhinje na Mokošinom trgu (od lijepe djece radi ružnu!)
 • 12:00 – 18:00 – “TKANJE PRIRODE” – kreativna radionica tkanja s biljkama, voditeljica Jana Obradović – MOGUTSKA ŠUMA
 • 12:00 – 18:00 – “VILINSKE PRIČE” – crtanje akrilom na platnu za ozbiljne male umjetnike – Udruga Ostvarenje – MOGUTSKA ŠUMA
 • 12:00 – 22:00 – “SREDNJOVJEKOVNI KAMP” – prezentacijski interaktivni program života u srednjem vijeku – Red Čuvara grada Zagreba – POZOJEVO GNIJEZDO.
 • 12:00 – 20:00 – “SREDNJOVJEKOVNO STRELIČARSTVO” – radionice gađanja lukom i strijelom – Red Čuvara grada Zagreba – POZOJEVO GNIJEZDO.
 • 12:00 – 18:00 – “SREDNJOVJEKOVNO MAČEVANJE” – radionice mačevanja za djecu – Red Čuvara grada Zagreba – POZOJEVO GNIJEZDO.
 • 13:00 – 14:00 – “DJED I VJEŠTICA” – promocija slikovnice za djecu, Ines Marci Uš Kruljac – VILINSKA ŠUMA.
 • 14:00 – 16:00 – TRENING METLOBOJA – Udruga “Ministarstvo magije” – VILINSKA ŠUMA.
 • 14:00 – 15:00 – “ČUDA NAŠA SVAGDAŠNJA” – pripovjedna predstava, Srebrenka Peregrin – VILINSKA ŠUMA.
 • 15:00 – 16:00 – “SKRIVENI ŽIVOT VJEŠTICA” – kreativna pričaonica i vodstvo Perunfestom – Ines Marci Uš Kruljac – VILINSKA ŠUMA.
 • 16:00 – 17:00 – “VILE I VILENJACI TUROPOLJSKOG KRAJA” – predavanje, Nikola Pejak – KURIJA
 • 16:00 – 17:30 – “VISOKO, VISKO” – kostimirani performans i radionice zračnih akrobacija, Triko Cirkus Teatar – VILINSKA ŠUMA
 • 16:00 – 20:00 – Potraga za blagom – Udruga “Ministarstvo magije” – COPERNIČKO SELO.
 • 17:00 – 18:00 – “STAROHRVATSKA MITOLOGIJA” – predavanje za odrasle, Zdenko Bašić – KURIJA.
 • 17:30 – 18:15 – “VILINSKA KRIJESNICA NA KALEIDOSKOPU” – predstava zračnih akrobacija, Triko Cirkus Teatar – VILINSKA ŠUMA.
 • 18:30 – 19:00 – “IVANJSKA BAJKA” – srednjovjekovna predstava – Red Čuvara grada Zagreba – POZOJEVO GNIJEZDO.
 • 19:00 – 20:00 – “VUK I PTICA” – audio vizualni performans – Gospođica ura – POZORNICA.
 • 20:15 – 20:45 – “TAMO GDJE VILE PLETU PJESMU” – koncert Ansambl Jane – POZORNICA
 • 21:00 – 22:00 – “PISAN JELEN” – koncert etno glazbe – POZORNICA.
 • 22:00 – 22:15 – ZATVARANJE FESTIVALA i paljenje slamnate skulpture uz vatreni show na štulama – od POZORNICE do PERUNSAJMA
 • 22:15- 22.45 – “VATRENI ZVRK” – performans s vatrama – PERUNSAJAM.

IZLOŽBE I INSTALACIJE:

“SJEVEROZAPADNI VJETAR – MALI MUZEJ PRIČA I NARODNIH PREDAJA” – Izložba priča i ilustracija Zdenka Bašića iz hrvatske nematerijalne baštine unutar stalnog postava kurije Modić-Bedeković.

“STRAŠILA” – Izložba strašila učenika osnovnih škola – MOGUTSKA ŠUMA.

“MOGUTI” – Izložba ilustracija iz knjige “Moguti” Zdenka Bašića – MOGUTSKA ŠUMA.

“DRVO SVIJETA” – Izložba polaznika radionice Ostvarenje na Perunfestu – MOGUTSKA ŠUMA.

“KARTA SVIJETA” – Izložba motiva iz starohrvatske mitologije, knjige u nastajanju Zdenka Bašića – VILINSKA ŠUMA

“VILE I VILENJACI” – Izložba foto ilustracija Ive Lulić – VILINSKA ŠUMA.

SLAMNATA SKULPTURA – Udruga Slama Art i Nikola Faller – PERUN SAJAM.

Instalacije, rekviziti i kostimi PERUNFESTA izrađeni su i postavljeni od umjetničkog voditelja Zdenka Bašića, te kostimografa i scenografa: Tajane Štasni, Ivane Bilić i Staše Šahman.

PERUNOVA VJEŠTIČJA ŠKOLA: Sve učenice/ke obavještavamo da Coprnička referada radi od početka do kraja u Coprničkom selu. Izdavanje diploma, dozvola za letenje i odrješenja od Nesnage… Ispite drži i sve dozvole izdaje doktorica vještičjih znanosti i dekanica vještičje škole Maja Novak.

COPRNJAČKA KUHINJA: Nemojte doći gladni! Kuhamo pučane i malu djecu, na tvrdo i mekano, prema drevnoj recepturi Baberoge! (Radno vrijeme za copranje i konzultacije 16:00 – 20:00, vrijeme za glupa pitanja 9:00 – 14:00. Pauza na parne sate po 20 minuta, a na neparne po 35 minuta).

ZABORAVLJENE IGRE: Ko se ne sjeća, može se prisjetiti i igrati sa copernicama: Mlinski kamen – glog, Preseli nevidinčeke, Mlin i Grbava metla. Potražite nas u Coperrničkom selu i na Mokošinom trgu.

BESPLATNO PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE prema programu “NIKADA NIJE KASNO” – u podrumu Kurije vode nečasna sestra Ines i pokojni Martin, za sve one koji sanjaju nemirno ili zarade mentalna oštećenja za vrijeme posjete Perunfesta.
PERUNSAJAM

I ove godine, svakojake grabancijaške đinđe i đabarije mogu se naći na čudesnom Perunsajmu. Svatko tamo može naći nešto za sebe, a ako se nešto ne nađe, želja se uvijek može zapisati i zataknuti za veliku slamnatu skulpturu na Perunsajmu koja će biti zapaljena na kraju Perunfesta, čime će se sve želje predane u nebesa ostvariti.

“S obzirom na veliki interes otvorili smo i besplatnu bežičnu telefonsku liniju za glupa pitanja: 0800-324-6253. Ne očekujte naše neljubazne operatere da se jave jer NEĆE.”, ističu šaljivi organizatori.

Cijena pojedinačne ulaznice za Perunfest iznosi 5 eura, dok će obiteljska ulaznica za četveročlanu ekipu stajati 15 eura.

 

Objava Perunfest, najpoznatiji festival u Velikoj Gorici, ove subote donosi bogat program pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.