Prijava

Vaša prijava

FOTO Dječji tjedan u Velikoj Gorici otvoren izložbom i tribinom o vještinama

[]

Danas je u Pučkom otvorenom učilištu otvoren Dječji tjedan. Obilježava se u Velikoj Gorici od 9. do 14. listopada, a ove bavi se temom vještina. Europska komisija ovu je godinu proglasila – Europskom godinom vještina. Bogat program namijenjen je djeci u vrtićima, učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom i mladima.

“Naglašavam da nam je jako važno što mi djeca imamo priliku javno govoriti i što sudjelujemo u gradskim događanjima i što raspravljamo s odraslima. Ali koristim ovu priliku da pošaljem poruku odraslima. Roditelji, nemojte nam popuštati, budite strogi prema nama, jedino tako ćemo zdravo odrastati. Nadzirite nas, ali nemojte rješavati naše probleme jer tako nećemo steći vještine koje će nam trebati u životu”, poručila je predsjednica Dječjega gradskog vijeća Marta Roginić.

Složio se je s predsjednicom i gradonačelnik Ačkar: “Moderni istraživački pogoni su pokazali koliko se treba baviti vještinama. Djeca danas imaju puno dostupnih informacija i imaju svoje prirodne talente. Međutim, kada je vještina u pitanju, dolazimo do toga da trebamo pomoći, biti strogi ali pravedni u toj pomoći da im vještine usavršimo. Cilj je od vještine sačiniti sigurnu budućnost. Struka, vodstvo i mentorstvo su put kako bi naša djeca sigurno odrastala”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice.

“Svrha dječjeg tjedna je istaknuti važnost dječjih prava te podsjetiti odrasle, posebno one koji donose odluke, da im pri donošenju odluka koje se odnose na život djece treba biti najbolji interes djeteta”, rekao je bivši predsjednik DGV-a i današnji mentor mladih vijećnika Matija Dražetić.

Dječji tjedan je otvoren izložbom plakata Centra za djecu, mlade i obitelj. Izložbu je predstavila ravnateljica Centra.

“Plakati su podijeljeni u nekoliko skupina. Plakati su univerzalni, kojima smo nastojali predstaviti sve programe, i za pojedine grupe te pozivni plakati za uključenje u Dječje gradsko vijeće. Također i grupa pozivnih plakata na dječje radionice, najstariji od njih je iz 2003. godine. Najveća skupina plakata je s Tjedna psihologije, gdje svake godine pozivamo građanstvo da se uključi u naše teme. Osim vrhunskih stručnjaka, pozivamo na Tjedan i djecu da participiraju u aktivnostima zajednice. Autori plakata su Hana Tintor i Marko Nuić”, objasnila je izložbu ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Sanda Puljiz.

Današnji program nastavlja se tribinom “Koje vještine djeca danas trebaju?”. Na tribini govore Božena Vrgoč iz Instituta za STEM edukaciju i afterschool programe, psihologinja iz DV Ciciban Marta Šurmanović, članovi Dječjega gradskog vijeća Jan Biškup i Marin Puljiz te psihologinja OŠ Eugena Kvaternika Gordana Novković Poje. Raspravu moderira Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti.

Sutra (10. listopada) na programu je sjednica Dječjega gradskog vijeća kojoj će nazočiti gradonačelnik Velike Gorice. Prije toga u DV Žirek održat će se STEAM radionice za djecu, a potom u Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica edukativno predavanje odgojiteljice Katarine Šeravić Lovrak “Kako roditeljima približiti STEM aktivnosti”.

Iz bogatog programa do kraja tjedna izdvajamo radionicu pripovijedanja za odgojitelje u srijedu u DV Lojtrica u 17 sati. U petak u 13 sati na Pučkom se održava tribina “Kako influenceri utječu na djecu?”. U isto vrijeme u Gimnaziji Velika Gorica održava se pub kviz.

Dječji tjedan završava u subotu Memorijalom “Nitko da ne dođe do prijatelj drag”, igrama poletaraca u Parku POT-a i drugdje te Dječjim Gastrom, odnosno natjecanjem u pripremi naj-gulaša za djecu i mladež u organizaciji Turopoljske udruge skauta “TUR”.

Kompletan program možete vidjeti ovdje.

Objava FOTO Dječji tjedan u Velikoj Gorici otvoren izložbom i tribinom o vještinama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Objava rezultata natječaja