Prijava

Vaša prijava

Zelene inovacije u našem gradu kroz uspješno provođenje REGREEN projekta

[]

Zelena energetska zadruga (ZEZ) i Grad Velika Gorica danas su održali događaj “Financiranje zelenih projekata i predstavljanje tvrtki koje razvijaju zelenu infrastrukturu u gradovima”  u Centru za posjetitelje Velike Gorice.

Na događaju su predstavljeni uvidi prikupljeni kroz provedbu višegodišnjeg međunarodnog projekta REGREEN kroz koji su Grad i Zelena energetska zadruga provodili istraživanja i razvijali rješenja za korištenje infrastrukturnih rješenja temeljenih na prirodi, tzv. nature based solutions (NBS).

Mirjana Mikulčić Krnjaja iz Grada Velike Gorice ističe kako su svjesni zahtjeva koji pred Gradom leže u ovim izazovnim vremenima, kako uslijed promjena na tržištu energenata tako i uslijed klimatskih promjena. Stoga zadnjih godina sustavno rade na mjerama koje pridonose ublažavanju klimatskih promjena, a svakako im je vjetar u leđa dalo i sudjelovanje u europskom projektu REGREEN. “Sustavna komunikacija između hrvatskih i europskih partnera u ovom projektu dovela je do različitih rješenja za koja na početku projekta nismo ni mislili da ćemo ih dobiti. Tako smo uz izradu Idejnog rješenja zelenog krova na objektu Dječjeg vrtića Žirek u Svačićevoj sa fotonaposnkom elektranom, Idejnog rješenja revitalizacije potoka Želin, što su bili ciljevi projekta, ujedno izradili i Idejna rješenja permakulturnih uređenja četiri školska dvorišta, te ono čime se najviše možemo pohvaliti da je proisteklo iz projekta REGREEN, a to je izrada Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice koja je u ovom trenutku na savjetovanju s javnošću. Pri izradi Strategije grad je pristupio građanima na participativan način krenuvši od prikupljanja stavova građana o zelenim i vodenim površinama grada. Navedena Strategija je temeljni dokumenti u strateškoj i planskoj implementaciji gradskih projekata temeljenih na prirodi budući da je cilj istu implementirati u prostorno-plansku dokumentaciju Grada.”, govore iz Grada.

Navode kako su iz projekta dobili i toplinsku mapu Velike Gorice, što je potaklo izmjenu prostorno-planske dokumentacije naselja Velike Gorice. Sve ovo na kraju je rezultiralo uvrštavanjem 35% zelenila na novoizgrađene površine grada, čime se može pohvaliti malokoji grad u Europskoj uniji. “Uz edukacije koje su se provodile u osnovnim školama od europskih partnera o rješenjima temeljenima na prirodi, možemo zaključiti da je projekt REGREEN polučio odlične rezultate u Gradu te nam je pokazao kojim putem trebamo nastaviti ići.” istaknuli su iz Grada Velike Gorice.

Održiva praksa i iskustva tvrtki u Velikoj Gorici

Kroz projekt je identificiran i niz potencijalnih zelenih projekata u gradu za koje je potrebna dodatna podrška, posebno u vidu financiranja. Među tim projektima su revitalizacija najstarijeg parka u Velikoj Gorici, izgradnje Drvoreda poginulih branitelja, uređenja parka u Ribnici i drugih. U fokusu današnje konferenciju su stoga bile inovativne prakse i pristupi tvrtki koje su usmjerene razvoju zelenih projekata i održivom poslovanju, kao prilike za učenje, ali i razvoj suradnje između javnog i privatnog sektora po pitanju unaprjeđenja zelene infrastrukture grada. Svoj rad je predstavila domaća tvrtka Green Fusion, prva hrvatska burza za investiranje u ekološke projekte, kao pozitivan primjer se istaknula Pilana Galeković u Mraclinu koja je zatvorila divlje odlagalište otpada te će na istom mjestu posaditi jestive sadnice.

Na događaju je predstavljen i projekt REGREEN. “Ovim projektom smo iskoristili međunarodnu suradnju za prijenos znanja i iskustvo o rješenjima temeljenim na prirodi u Hrvatsku. Na taj način u ZEZ-u doprinosimo poboljšanju kvalitete života u gradovima te razvijamo tržište temeljeno na prirodnim rješenjima zajedno s građanima, javnim ustanovama i tvrtkama”, izjavio je Josip Beber iz Zelene energetske zadruge.

Program događaja uključivao je i predstavljanje iskustva više tvrtki i inicijativa koje svojim uslugama, proizvodima i/ili načinom poslovanje doprinose razvoju zelene infrastrukture na području Velike Gorice, ali i šire, te dijalog o mogućnostima suradnje privatnog i javnog sektora za dodatno “ozelenjavanje” Velike Gorice.

Na događaju su se predstavili Gruntek, Arboring, Vesela Motika, Green Fusion i ZMAG, a govora je bilo o zelenom rastu tvrtki te kako “od papira do lopate” razviti zeleni projekt. O tome su govorili Miljenko Sedlar iz REGEA-e te Nikolina Babić iz Instituta za društveno odgovorno poslovanje.

Projekt REGREEN je financiran iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u sklopu ugovora o financiranju br. 821016.

Objava Zelene inovacije u našem gradu kroz uspješno provođenje REGREEN projekta pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


U subotu u knjižnicu u kupnju knjiga po jedan euro

Državno Natjecanje iz geografije