Prijava

Vaša prijava

Turopoljska materijalna baština adekvatno će se čuvati u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja

[]

U prostorima novog Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja održana je danas završna konferencija kojom se obilježilo kraj gradnje i uvod u opremanje prostorija.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pohvalio je suradnju s Vladom i ministarstvima te zahvalio timu stručnjaka na odrađenom projektu. “Nova je era pred Muzejom Turopolja. Novi je ovo iskorak koji će kulturu metropole Turopolja manifestirati građanima u modernijem i novim generacijama prihvatljivijem svijetlu”, rekao je Ačkar.

Projekt je koštao ukupno 1,31 milijun eura, od čega 84% je financirala EU, 7% MRRFEU, a 9% Grad Velika Gorica.

“Natječaj je objavljen 2018. godine. Bili smo u jako žestokoj konkurenciji sa Zagrebom, koji ima puno brownfield lokacija, a koji je išao s Etnografskim muzejom i Glazbenim učičištem Elly Bašić, te koji je na ovom natječaju “pojeo” jako veliku alokaciju. Radi se o brownfield projektu. Prijavili smo objekt koji je zapušten i nema namjenu i priveli smo ga svrsi. Odlučili smo riješiti probleme koje ima Muzej Turopolja, poglavito problem deponiranja fonda muzeja. Dosad se na više lokacija neadekvatno deponirala kulturna baština, a sad smo uz muzejski depo u prizemlju podigli na katu multifunkcijsku dvoranu odnosno interpretacijski centar, gdje će se kroz multimediju posjetiteljima pričati priča o Turopolju, te knjižnicu”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj, poljoprivredu i fondove Europske Unije Domagoj Ilečić.

U novi interpretacijski centar prebacuje se upravni dio Muzeja Turopolja, knjižnica, dokumentacija i dio muzejskog depoa. Stara zgrada potencijalno postaje kompletno izložbeni prostor sa suvenirnicom.

“Ne može se riječima opisati koliko smo mi iz Muzeja uzbuđeni zbog ovog projekta. Muzejska čuvaonica je baza s kojom na dnevnoj bazi radimo i puno vremena se gubi kada je ona dislocirana, nikad nije cjelovito sve na jednom mjestu, uvijek nešto fali i sve to otežava istraživanja”, rekla je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla.

“Jako je važno što dobivamo prostor za radionice, pričaonice, predavanja koje smo dosad radili “poluilegalno” u staroj zgradi među muzejskim predmetima i unutar muzejskog postava, što nije u skladu s dobrom muzejskom praksom. Sada se otvaramo prema građanima, moći ćemo dati prostor na korištenje svakome tko ima kvalitetan program za provedbu. Dobivamo prostor i unutar zgrade i ispred zgrade”, rekla je.

“Općenito je kod kulture problem novac. Kultura je skupa i to je činjenica, a nije gospodarska djelatnost koja može sama sebe održavati, i uvijek se gleda da se ulaže u izložbene prostore, ono što se vidi prema van. A ono što je bitno za očuvanje baštine su muzejske čuvaonice. To su drvo, tekstil, keramika, papir i metal, svaki materijal se čuva u prostoru s različitom temperaturom, rasvjetom i vlagom. Mi ćemo to sada dobiti, da se svaka vrsta kulturne baštine čuva na propisan način. To je ono za što se svjetski muzeji bore, a mi smo to sada i dobili”, zaključila je Biškupić Čurla.

Objava Turopoljska materijalna baština adekvatno će se čuvati u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.