Prijava

Vaša prijava

Policija obavila nadzor autoškola, utvrđeno čak 49 prekršaja

[]

Jučer i prekjučer, 21. i 22. studenoga 2023. na području Policijske uprave zagrebačke provedene su ciljane akcije „Nadzor rada autoškola“ i „Nadzor tehničke ispravnosti vozila“. Tijekom provedbe akcija obavljen je pojačani nadzor vozila autoškola i instruktora vožnje koji osposobljavaju kandidate za vozače kao i nadzor tehničke ispravnosti vozila u cilju smanjenja sudjelovanja u prometu neispravnih, neregistriranih, tehnički nepregledanih i neosiguranih vozila te vozila koji stvaraju buku na vozilu ili imaju „opasne nedostatke na vozilima“ odnosno nadogradnje i preinake koje nisu u skladu s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama i Pravilnikom o homologaciji vozila, a sve u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu.

Nadzorom je obuhvaćeno 49 vozila autoškola u kojima se osposobljavaju kandidati za vozače kojom prilikom su uočene nepravilnosti u radu 13 instruktora vožnje, jednog stručnog voditelja, jedne odgovorne osobe u pravnoj osobi i jedne pravne osobe, a utvrđeno je ukupno 16 prekršaja koji se svi odnose na nestručno obavljanje poslova odnosno neobavljanje u skladu s propisima.

Također, prilikom nadzora tehničke ispravnosti vozila kontrolirano je ukupno 136 vozila, a utvrđen je ukupno 21 prekršaj po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama od kojih se 11 prekršaja odnosi na neispravne uređaje na vozilu, opremu, nepoštivanje najveće dopuštene mase, osovinsko opterećenje i drugo. Devet se prekršaja odnosi na istek prometne dozvole te jedan na neodjavljivanje vozila u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole. Utvrđen je jedan prekršaj po Zakonu o obaveznom osiguranju u prometu i devet prekršaja po Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Za vrijeme akcije, na izvanredni tehnički pregled upućena su dva vozila te su zbog tehničke neispravnosti oba isključena iz prometa.

Objava Policija obavila nadzor autoškola, utvrđeno čak 49 prekršaja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.