Prijava

Vaša prijava

Troje osumnjičeno za trgovinu ljudima, tjerali gluhonijemu žrtvu da prosjači

[]

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 15. studenog 2023. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice uhićenih hrvatskih državljana (2003. i 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 1. KZ/11, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo Velika Gorica.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik (2003.) gluhonijemoj žrtvi iz inozemstva neistinito predočio da dođe u Republiku Hrvatsku gdje će ju zaposliti, a potom je, po njenom dolasku u Republiku Hrvatsku, zajedno i po prethodnom dogovoru sa drugoosumnjičenikom (1972.) i trećeosumnjičenom hrvatskom državljankom (2004.), oduzeo joj putne isprave i identifikacijske dokumente. Osnovano se sumnja da su ju, koristeći njezino zdravstveno stanje i protivno njenoj volji, svakodnevno prisiljavali i poticali da prosi na više lokacija na koje ju je dovozio i odvozio drugoosumnjičenik, dok joj je prvoosumnjičenik uzimao i zadržavao novac, a trećeosumnjičenica ju je tjerala na poslove po kući, kao i da su joj onemogućili zdravstvenu zaštitu.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 15. studenog 2023., nakon ispitivanja osumnjičenika, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika na temelju članka 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage nije prihvatio navedeni prijedlog već je osumnjičenicima odredio mjere opreza. Državno odvjetništvo uložilo je žalbu protiv navedenog rješenja suca istrage koja je usvojena te je prvoosumnjičeniku i drugoosumnjičeniku određen istražni zatvor po predloženim osnovama.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je 16. studenog 2023., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima iz članka 106. stavak 1. Kaznenog zakona, priopćilo je ŽDO Velika Gorica.

Objava Troje osumnjičeno za trgovinu ljudima, tjerali gluhonijemu žrtvu da prosjači pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Preporuka slikovnica Kire Willey