Prijava

Vaša prijava

CRTICE IZ POVIJESTI Vrata od krča, zaštićeno kulturno dobro Hrvatske

[]

U suradnji s Muzejom Turopolja donosimo nove Crtice iz povijesti. Prošlog puta ste mogli pročitati tekst o kratkoj povijesti groblja u Velikoj Gorici, a sada autorica ‘crtica’, Valentina Radoš Bonić, kustos likovne zbirke i muzejski pedagog ovog tjedna vam predstavlja kratku povijest Vrata od krča.

Spomenik Vrata od krča podigli su turopoljski plemići u Turopoljskom lugu 1779. godine i to nakon krčenja šume između 1774. i 1779. godine, razdoblja tijekom kojega je iskrčeno zemljište i zatim podijeljeno na jednake dijelove prema ovlašteničkim pravima, o čemu svjedoči latinski natpis na drvenoj gredi:

»Ovdje su rascvjetane livade plemenitih Turopoljaca koje su, tijekom pet godina udruženim radom i zalaganjem, iskrčile marljive ruke. 1774. godine započele su krčiti, napokon 1779. godine razdijeljene su na svu braću, koja ovdje zadobiše jednake dijelove.«

U znak sjećanja na ovaj događaj plemići su podignuli memorijalna drvena vrata koja u pojednostavljenoj formi podsjećaju na povijesne slavoluke.

Spomenik je dimenzija 549×609 cm i sastoji se od dvaju stubova s piramidalnim bazama, pravokutne krovne strehe sa završnim fijalama i drvene replike stare grede s natpisom.

Prvotno je spomenik bio drveni, ali za velike poplave 1914. godine drvena vrata su srušena. Godine 1916. na istom mjestu izgrađen je novi betonski spomenik u koji je inkorporirana stara drvena greda s natpisom. Tada su dodane i dvije spomen ploče s tekstovima na hrvatskom jeziku koji opisuju događaj kada je i kako izvorni drveni spomenik srušen, ali i kako je rušenje spomenika povezano s važnim povijesnim okolnostima – atentatom na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i početak Prvog svjetskog rata.

Prva spomen ploča: »25 VII 1914 porušila je oluja drveni prolaz ovdje koji je sagradjen g 1779 kako gornja hrastova ploča svjedoči koja je bila na staromu prolazu smještena«

Druga spomen ploča: »Istog dana kada se srušio stari prolaz predan je ultimatum Srbiji nakon čega se rodio strašni svjetski rat«

Vrata od krča stradala su i obnovljena u više navrata. Prvi puta spomenute 1914. godine zbog poplave, zatim 1982., 2001., 2017. i 2019. godine, svaki puta zbog nepažnje vozača prometnog vozila. Tijekom obnove 2001. godine restaurirana je drvena greda s natpisom koja je zatim smještena u stalni postav Muzeja Turopolja gdje ju možete vidjeti i danas. Na spomenik je postavljena replika grede koju je izradio akademski kipar Mladen Mikulin.

Oblikom izvedbe, smještajem u šumski krajolik i funkcijom očuvanja memorije povijesnog događaja važnog za zajedništvo i boljitak lokalne zajednice, Vrata od krča predstavljaju jedinstven spomenik na području sjeverne Hrvatske. Upravo zbog posebnosti simbolike i izvedbe Vrata od krča su 2008. godine dobila status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Literatura: Branko Dubravica, Turopoljsko plemstvo poslije ukidanja plemstva, Velika Gorica: Narodno sveučilište, Plemenita općina turopoljska 1997., Josip Kovačević, Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića, Zagreb: naklada autora, 1987., Ivan Rožić, Plemenita općina turopoljska, Velika Gorica: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Plemenita općina turopoljska, 2002., Vesna Župetić, Povijest nastanka i očuvanja Vrata od krča u Turopoljskom lugu, Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske 45, 2021.

Fotografija: Vrata od krča, autor fotografije: Maja Ergović, Muzej Turopolja, 2018.

Objava CRTICE IZ POVIJESTI Vrata od krča, zaštićeno kulturno dobro Hrvatske pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.