Prijava

Vaša prijava

Danas je Svjetski dan kućnih ljubimaca

[]

Svjetski dan kućnih ljubimaca se na današnji dan obilježava diljem svijeta i podsjeća na nužnost odgovorne skrbi za pse, mačke, kuniće i druge životinje koje su ljudi izabrali za suživot. Prijatelji životinja upozoravaju da velika većina njih nema sreće da budu voljeni članovi obitelji, već završavaju odbačeni na skrbi uvijek pretrpanih skloništa ili udruga za zaštitu životinja.

Kućni ljubimci nisu igračke ni privremena kratkotrajna zabava, nego živa osjećajna bića za koja trebamo skrbiti sljedećih 15 do 20 godina. Nažalost, u Hrvatskoj je i dalje svijest o tome niska. Naša udruga promiče odgovorno udomljavanje umjesto kupnje. To znači da se psi ne smiju držati na lancu, da se i psi i mačke trebaju kastrirati i cijepiti protiv zaraznih bolesti, a psi i protiv bjesnoće i mikročipirati. Onaj tko nema vremena, uvjete i financijsku mogućnost za skrb o životinji ne bi ju trebao niti uzimati – poručuju Prijatelji životinja.

Nova pravila za vlasnike pasa u Velikoj Gorici: Nema šetanja po zelenim površinama, novčane kazne za vezanje, udaranje…

Glavni ciljevi obilježavanja Svjetskog dana kućnih ljubimaca uključuju:

Podizanje Svijesti: Ovaj dan pruža priliku za informiranje javnosti o važnosti brige o kućnim ljubimcima, odgovornom vlasništvu, sterilizaciji, cijepljenju i drugim aspektima koji utječu na njihovu dobrobit.

Promicanje Odgovornog Vlasništva: Aktivnosti vezane uz Međunarodni dan kućnih ljubimaca često uključuju educiranje vlasnika o pravilnom skrbi za svoje ljubimce, pružajući im ljubav, pažnju, odgovarajuću prehranu i veterinarsku skrb.

Poticanje Udomljavanja: Organizacije koje se bave zaštitom životinja koriste ovaj dan kako bi naglasile važnost udomljavanja životinja iz skloništa i pružile informacije o postupcima udomljavanja.

Zagrlimo danas malo čvršće naše ljubimce!

Objava Danas je Svjetski dan kućnih ljubimaca pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.