Prijava

Vaša prijava

Ačkar predstavio proračun: Od rujna 2024. besplatni vrtići, sljedeći je korak besplatan lokalni prijevoz

[]

Gradonačelnik Krešimir Ačkar održao je danas tiskovnu konverenciju na kojoj je sa suradnicima predstavio Proračun Grada Velike Gorice za 2024. godinu. Proračun je težak 122 milijuna eura i za 29 milijuna eura veći od lanjskoga. Proračunski prihodi rastu 21%, rashodi 32%. Pripremljena su kapitalna ulaganja u školstvo i infrastrukturu.

“Ovo je najveći proračun u povijesti Velike Gorice. Radi se o optimističnom ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Republici Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i doseljavanju stanovnika u Veliku Goricu”, rekao je Ačkar.

>> Rekordna 122 milijuna eura za nikad veću Goricu: Besplatni vrtići, autobusni terminal, nova škola…

“Nastavljamo s izgradnjom novih vrtića i povećanjem vrtićkih kapaciteta, grade se dvije nove škole, započinje izgradnja prvog centra za starije osobe, izgradnja autobusnog terminala i cestovne infrastrukture, podiže se sigurnost u prometu i gradimo nove nogostupe”, istaknuo je Ačkar.

Ostvareno predizborno obećanje, zadano novo

Ačkar je naglasio da je Grad ovim proračunom ostvaruje predizborno obećanje te je dao novo: besplatan javni prijevoz. Iduće godine od 1. rujna roditelji će biti oslobođeni plaćanja dječjeg vrtića. “Realizirali smo predizborno obećanje, a izborom novoga prijevoznika građani će imati i besplatan lokalni prijevoz, najavio je gradonačelnik.

“Ekonomska cijena mjesta u vrtiću po djetetu je 344 eura. Trenutno roditelji plaćaju 22% te cijene, ali samo za prvo dijete. Odbija se 25% od tih 22% za drugo dijete, a treće i četvrto su besplatna mjesta. Postoji osim toga niz drugih olakšica, a sada imamo i subvenciju države od 20 eura po djetetu za organizaciju predškolskog odgoja, što znači da ćemo za manje od 2 milijuna eura uspjeti roditeljima omogućiti besplatan vrtić”, rekao je Ačkar.

Ačkar je objasnio da će se, nakon što bude redefiniran ugovor sa ZET-om nakon što se odabere novi gradski linijski prijevoznik, dio od sadašnjeg iznosa subvencije ZET-u biti preusmjeren na subvenciju za cijenu prijevoza novome prijevozniku. Novi linijski prijevoz unutar Velike Gorice tako bi mogao biti besplatan.

“Sva naša naselja koja su bila povezana s centrom Gorice imat će više linija. Cijena ZET-a je rasla, možemo reći i opravdano zbog inflacije, no ZET zbog svog načina poslovanja stvara gubitak. Nema smisla da do naselja gdje je potreban jedan kombi vozi cijeli bus. Kako nismo mogli kontrolirati te stvari, odlučili smo preuzeti stvar u svoje ruke i sada smo predstavili natječaj kojim ćemo dobiti nove linije, nove buseve, hibridne buseve i svi će se građani kroz Goricu voziti besplatno. Jer Grad je preuzeo na sebe subvenciju za kartu od 4 kune i Grad će platiti i ovu besplatnu vožnju”, najavio je Ačkar.

>> Ceste, parkirališta, parkovi, javna rasvjeta: Program gradnje za 2024. težak je 15,7 milijuna eura

Vrtić u Kolarevoj i Pokupskoj, škola u Dubrancu

Ačkar najavljuje da će dječji vrtić u Kolarevoj za 200 djece, vrijedan 4,5 milijuna eura, već sljedeće godine početi s radom. Isto se, rekao je, odnosi i na krilo Goričanke koje će kao vrtić primiti još 60 djece, te za predškolsku skupinu u Dubrancu. Vrtić u Pokupskoj sljedeće godine će biti u fazi projektne dokumentacije, a gradnja se očekuje u 2025. godini.

Izgradnja škole u Dubrancu koštat će 2 milijuna eura, a škole sa sportskom dvoranom u Kurilovcu ukupno 29 milijuna eura. Sljedeće godine će krenuti dokumentacija, a trebala bi biti gotova do 2026. godine.

Kreće izgradnja Centra za starije osobe. Bit će uloženo 3 od ukupno 11 milijuna. Trebalo bi biti gotovo 2026. Novi autobusni terminal će koštati oko 3 milijuna eura i očekuje se subvencija Republike Hrvatske.

Također se povećavaju sredstva za male komunalne akcije, nastavlja se stipendiranje učenika i studenata, zadržava se razina socijalnih izdavanja za umirovljenike i novorođene, povećava se financiranje gradskih zajednica vatrogastva i kulture te se značajno izdvaja za projekte energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Ačkar je zahvalio svim svojim suradnicima na poslu obavljenom u proteklom proračunskom razdoblju.

Objava Ačkar predstavio proračun: Od rujna 2024. besplatni vrtići, sljedeći je korak besplatan lokalni prijevoz pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.