Prijava

Vaša prijava

Proračun težak 122 milijuna eura usvojen bez rasprave

[]

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je gradski proračun za 2024. godinu težak 122 milijuna eura.

Iz proračuna će se financirati izgradnja dijelom ili u cjelini škole u Dubrancu, dječjeg vrtića u Kolarevoj, novog autobusnog terminala, škole sa sportskom dvoranom u Kurilovcu te Centra za starije osobe. Nastavlja se s projektima modernizacije javne rasvjete, izgradnje nerazvrstanih cesta te projektima energetske održivosti.

>> Rekordna 122 milijuna eura za nikad veću Goricu: Besplatni vrtići, autobusni terminal, nova škola…

Proračun donosi povećanje sredstava za mjesnu samoupravu, zaštitu okoliša, kulturu i sport. Zadržava se dosadašnja razina davanja za socijalnu skrb. Od rujna sljedeće godine zaposleni roditelji s prebivalištem u Velikoj Gorici bit će oslobođeni plaćanja troškova dječjih vrtića.

“Ovo je najveći proračun u povijesti Velike Gorice. Radi se o optimističnom ali realnom proračunu koji je utemeljen na rastu gospodarstva i plaća u Republici Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i doseljavanju građana u Veliku Goricu”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

>> Ačkar predstavio proračun: Od rujna 2024. besplatni vrtići, sljedeći je korak besplatan lokalni prijevoz

Proračun je izglasan s petnaest glasova za i pet protiv. Iz Kluba HDZ-a ustvrdili su da će besplatni vrtići, kapitalna ulaganja i ukidanje prireza bez povećanja stope poreza na dohodak građanima Velike Gorice uštedjeti 1800 eura godišnje.

Iz Kluba Stranke rada i solidarnosti istaknuli su da proračun ima širinu, sadržaj, projekte i programe koji odgovaraju ambicioznosti predlagatelja.

Iz Kluba DP-a kratko su kazali da je proračun stabilan.

Klub SDP-HSS-Glas je kritizirao izglasavanje rebalansa staroga i donošenje novog proračuna na istoj sjednici. SDP je pri donošenju dnevnoga reda tražio da se rasprava o proračunu za 2024. godinu odgodi za drugi termin dok se u dokument ne uvrste, preglednosti radi, brojke iz rebalansa.

Klub Most-HSP nije sudjelovao u raspravi.

Objava Proračun težak 122 milijuna eura usvojen bez rasprave pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.