Prijava

Vaša prijava

Sutra obilježavamo Sveta tri kralja, evo koji se običaji vežu uz ovaj blagdan

[]

Blagdan Sveta tri kralja, poznat i kao Gospodnja epifanija ili Bogojavljenje, slavi se 6. siječnja i označava dolazak triju mudraca ili kralja (Melkiora, Baltazara i Gašpara) koji su pratili zvijezdu do Betlehema kako bi pronašli i poklonili se Isusu Kristu. Ovaj događaj opisan je u Novom zavjetu, u evanđelju po Mateju (Matej 2,1-12).

Povijest blagdana Sveta tri kralja može se pratiti kroz kršćansku tradiciju koja slavi taj događaj kao simbol univerzalne Božje ljubavi i objave svim narodima i kulturama. Mudraci iz Istoka predstavljaju predstavnike svih naroda koji priznaju Isusa kao Mesiju.

Vjernici obilježavaju ovaj blagdan sudjelovanjem u misnim slavljima, gdje se često blagoslivljaju darovi (tamjan, zlato i mast), simbolički povezani s darovima koje su mudraci donijeli Isusu. Tijekom liturgije često se pjevaju i tradicionalne pjesme koje slave dolazak kraljeva.

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je micanje jelke iz doma, a kod mnogih katoličkih obitelji je običaj i blagoslivljanje doma, odnosno dolazak svećenika koji blagoslivlja domaćinstvo. Neki vjernici također tradicionalno beru vodu iz rijeka, jezera ili izvorima, što simbolizira čišćenje i obnavljanje duhovne čistoće.

Blagdan Sveta tri kralja značajan je u katoličkom liturgijskom kalendaru te se obilježava kao završetak božićnog razdoblja. Osim u religioznom kontekstu, taj je dan također važan u mnogim kulturama koje slave različite običaje povezane s Bogojavljenjem.

Objava Sutra obilježavamo Sveta tri kralja, evo koji se običaji vežu uz ovaj blagdan pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.