Prijava

Vaša prijava

Za čišći okoliš: Velika Gorica i ove godine u borbi protiv otpada

[]

U ovoj godini u projektu Od izvora do mora, koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova, sudjelovat će 30 gradova. Velika Gorica je jedan od gradova u kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) koji sudjeluje i u ovogodišnjem izdanju projekta. Podsjećamo, akcija se u Velikoj Gorici održavala u Čiču te se svake godine čistilo mjesto, jezero i okoliš od smeća. Pohvalno je i što se sa svakim novim izdanjem uključuje još više mještana, volontera, udruga i pojedinaca.

Cilj projekta je poticanje na zaštitu vodnih resursa Hrvatske i pravilno odlaganje otpada te pošumljavanje urbanih područja radi smanjenja emisije CO2 i snižavanja temperature zraka.

Gradovi su imali priliku sudjelovati u natječaju te imaju obavezu organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja. Tri najuspješnija grada bit će nagrađena s nagradnim fondom od 45.000 eura za kupnju sadnica drveća za urbano pošumljavanje.

Prošle godine, na natječaj se prijavilo 28 gradova, a najuspješniji su bili Varaždin, Lipik i Vinkovci.

Projekt Od izvora do mora pokrenut je u Hrvatskoj 2018. godine, a podržavaju ga različite institucije i partneri, uključujući Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. Ovaj projekt dio je dugoročnog plana Svijet bez otpada, a Coca-Cola se obvezala na različite ciljeve, uključujući prikupljanje i recikliranje ambalaže te smanjenje uporabe plastike.

Objava Za čišći okoliš: Velika Gorica i ove godine u borbi protiv otpada pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Donosimo program nadolazećeg Petka na Gorice

Kosinjska tiskara – promocija knjige