Prijava

Vaša prijava

Od danas moguća kazna zatvora za napuštanje i zlostavljanje životinja

[]

Danas su na snagu stupile promjene u Kaznenom zakonu, o kojima smo već pisali, a koje  donose pozitivne promjene po pitanju zaštite životinja. Sada je obavezno prijaviti napuštanje kućnih ljubimaca ili divljih životinja policiji ili općinskom državnom odvjetništvu, pod prijetnjom kazne zatvora od godinu dana ili više, ovisno o težini djela. Kazne za ubijanje i mučenje životinja također su povećane, a zlostavljačima i ubojicama životinja može se izreći zabrana držanja ili nabavljanja životinja na pet godina.

Ove promjene u zakonu proizašle su iz prijedloga Udruge Prijatelji životinja, koji su prihvaćeni od strane Ministarstva pravosuđa i uprave. Udruga smatra da je ovo značajan korak u zaštiti životinja, s nadom da će se primjenjivati u praksi. Sada građani mogu odmah prijaviti policiji slučajeve napuštanja životinja, što bi trebalo olakšati postupanje i smanjiti takva djela.

Prijatelji životinja ističu i važnost aktivnosti lokalnih vlasti u sprječavanju napuštanja životinja. Kontrola mikročipiranja pasa i educiranje javnosti o odgovornoj skrbi za životinje ključni su koraci prema tome. Također, povećane kazne za mučenje i ubijanje životinja bit će primjenjive samo uz prijave svjedoka.

Novi zakon o kaznenom pravu koji je stupio na snagu trebao bi biti poticaj za daljnje zakonodavne promjene i jačanje inspekcije za zaštitu životinja. Sudjelovanje građana i institucija ključno je za provedbu ovih promjena, a upute kako prijaviti zanemarivanje i zlostavljanje životinja nalaze se OVDJE.

Objava Od danas moguća kazna zatvora za napuštanje i zlostavljanje životinja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.