Prijava

Vaša prijava

Danas obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čitav travanj posvećen je ovoj temi

[]

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja svake godine kako bi se podigla svijest o autizmu i promovirala podrška i razumijevanje za osobe s autizmom diljem svijeta. Ovaj dan pruža priliku da se istakne važnost različitosti, potreba i sposobnosti osoba s autizmom, te da se istakne važnost rane dijagnostike, intervencije i podrške.

Autizam je kompleksni neurobiološki razvojni poremećaj koji se manifestira kroz širok spektar simptoma, uključujući izazove u socijalnoj interakciji, komunikaciji, ponavljajućem ponašanju i interesima. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da autizam pogađa jedno od 160 djece diljem svijeta, s tendencijom porasta u posljednjim desetljećima.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je podizanje javne svijesti o autizmu, promicanje razumijevanja i prihvaćanja osoba s autizmom te poticanje inkluzije i podrške u društvu. To je prilika za različite zajednice, organizacije, institucije i pojedince da se ujedine u naporima kako bi osigurali bolje uvjete života za osobe s autizmom i njihove obitelji.

Važno je naglasiti da autizam ne definira osobu i da svaka osoba s autizmom ima svoje jedinstvene talente, interese i potencijale. Stoga je važno raditi na stvaranju inkluzivnog i poticajnog okruženja u kojem se svaka osoba može osjećati prihvaćeno i podržano.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu poziva nas da se udružimo kako bismo stvorili društvo koje cijeni raznolikost, poštuje individualne razlike i pruža podršku svim osobama, uključujući i one s autizmom, kako bi mogle ostvariti svoj puni potencijal i doprinijeti zajednici na svoj način.

Objava Danas obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čitav travanj posvećen je ovoj temi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.