Prijava

Vaša prijava

Večeras u Pučkom otvorenje izložbe ‘Šćitarjevska bilježnica’

[]

Povodom Svjetskog Dana knjige sinoć je održana „Noć glagoljskih knjiga”, a večeras će se u Galeriji Trumbetaš POUVG-a u 19 sati održati izložba „Bilježnica ščitarjevskog župnika pisana glagoljicom od 1524. do 1526. g.“.

Na više panoa slikovno će dočarati posjetiteljima dio sačuvane povijesne i kulturne baštine Hrvatske zahvaljujući zapisima hrvatskim pismom glagoljicom.

Prije točno 500 godina šćitarjevski župnik započinje pisanje svoje Bilježnice na glagoljici, a završava je 1526. godine. Župnik navodi imena mjesta koja spadaju pod župu Šćitarjevo, prezimena obitelji koja nastanjuju ta mjesta, kao i druge podatke, koji su vrlo važni za razumijevanje crkvenog i seoskog života u Turopolju i Posavini u to doba.

Početkom 16. stoljeća u Turopolju su gotovo svi župnici glagoljaši. Popovi glagoljaši župnici su u Petrovini, Velikoj Gorici, Novom i Starom Čiču, Odri i u Šćitarjevu. Glagoljska bilježnica šćitarjevskog župnika je dokaz tome i kao prvi poznati zapis na glagoljici iz tog vremena na prostoru Turopolja i Posavine.

Kratko predavanje o Bilježnici održat će Ivan Nađ. Ulaz na izložbu je slobodan.

Objava Večeras u Pučkom otvorenje izložbe ‘Šćitarjevska bilježnica’ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.