Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici počinje borba protiv komaraca! Ovo su prve lokacije na kojima će se vršiti dezinsekcija

[]

S dolaskom toplijeg vremena, povećava se aktivnost komaraca što kod mnogih izaziva nelagodu, no i potencijalne zdravstvene rizike. Stoga važnost dezinsekcije komaraca postaje ključna kako bi se suzbila njihova populacije i smanjio rizik od prenošenja bolesti.

Grad Velika Gorica krenuo je u borbu protiv komaraca te smo zaprimili operativni plan “špricanja”, odnosno, dezinsekcije od tvrtke Eko-deratizacija koja posljednjih godina obavlja ovakve djelatnosti na području našeg grada i okolice.

Na području I. i II. Zone komunalnog doprinosa Grada Velike Gorice (Velika Gorica, Velika Mlaka i Gradići), stručni djelatnici tvrtke provodit će sljedeće aktivnosti:

  • Otkrivanje novih legla putem terenskog obilaska.
  • Praćenje legla komaraca u povremenim i trajnim vodama, uključujući potoci, retencije potoka, bare, kanale, jezera, poplavne livade, šumske depresije, slivnike uz prometnice, kanalizacijska revizijska okna, zapuštene fontane i bazene.
  • Larvicidne tretmane radi suzbijanja ličinki primjenom odgovarajućih larvicida.
  • Uklanjanje legla kad je to moguće.
  • Praćenje brojnosti odraslih komaraca putem mjerenja broja slijetanja u vrijeme očekivane najveće aktivnosti krilatica.

Suzbijanje komaraca u stadiju ličinke će se provesti 13. svibnja 2024. godine, od 10:00 do 14:00 sati.

Ovo su prve lokacije i površine na kojima će se provoditi dezinsekcija komaraca u Velikoj Gorici: Podbrežnica (Gradski vrt 1), Podbrežnica (Gradski vrt 2), Podbrežnica (livada uz Šibensku), Cibljanica (Gradsko groblje), GČ Vladimir Nazor (park dr. Franje Tuđmana), GČ Miljenko Granić (kanal uz Zagrebačku/Vukomeričku uz Auto Zubak), GČ Stari Grad (reciklažno dvorište “Sajmište”), GČ Pleso (odvodni kanal kod vojarne), Velika Mlaka (ul. K. Weingartnera kod br. 18), Velika Mlaka (Dolenec), Velika Mlaka (vulkanizerska radnja) i Gradići (vulkanizerska radnja).

Za suzbijanje komaraca koristit će se odgovarajuća sredstva formulirana kao granule, tablete ili koncentrati za emulziju koji su registrirani i odobreni od Ministarstva zdravlja RH. Odabrana sredstva prilagodit će se tipu legla u kojem se larvicid primjenjuje. U larvicidnim tretmanima primjenjivat će se regulatori rasta (djelatna tvar: diflubenzuron) pod komercijalnim nazivom DIMILIN SC-15.

Suzbijanje ličinki komaraca na otvorenim površinama provodit će se metodama poput posipanja, razbacivanja, istiskivanja na površinu, polaganja, prskanja ili orošavanja, ovisno o tipu legla i formulaciji larvicida. Za primjenu larvicida koristit će se motorne prskalice, ručne tlačne prskalice te aparati za hladno orošavanje. Djelatnici će bilježiti svako otkriveno leglo tijekom izvida, vodeći pisane evidencije na propisanim obrascima.

Objava U Velikoj Gorici počinje borba protiv komaraca! Ovo su prve lokacije na kojima će se vršiti dezinsekcija pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Državno Natjecanje iz geografije