Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO U Galeriji Galženici otvorena izložba poznatog hrvatskog fotografa Ivana Posavca

[]

Ivan Posavecc je jedno od istaknutih imena suvremene hrvatske fotografije. Upravo njegova izložba otvorena je u petak, 10. svibnja, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici i to pred brojnom publikom.

Otvorenje je označila Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica, zajedno s fotografom Ivanom Posavcem te povjesničarem umjetnosti Brankom Franceschijem, koji je također autor predgovora i kustos izložbe, i trenutni ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Antonia Vodanović, voditeljica Galerije Galženica, istaknula je: “Iako na prvi pogled, posjetitelju može djelovati da izabrane i izložene fotografije nisu povezane u jednu homogenu, koherentnu cjelinu, one zapravo samo traže ključ za njihovo kompleksnije čitanje i povezivanje na jednoj simboličkoj razini. Iako su sve Posavčeve panoramske fotografije na neki način intimne, rekla bih da je na ovoj izložbi osobni, subjektivni, introspektivni i autoreferencijalni pristup prisutan na jednoj još većoj razini nego ranije, gdje fotografije predstavljaju reference na neke privatne epizode, razmišljanja o životu i prolaznosti. No, ipak koliko god se autor s radovima otvara publici, što zahtjeva određenu vrstu ranjivosti, toliko ostaje i samozatajan, ostavljajući prostor publici za vlastita čitanja radova.”

Među uzvanicima su bili brojni predstavnici kulturne i medijske scene, uključujući bivšeg ministra kulture Božu Biškupića, književnika i kolumnista Miljenka Jergovića, slikaricu Dubravku Rakoci, slikara Izvora Pendu, kiparicu Marijanu Pendu i mnoge druge.

Izložba, nazvana “Obruč”, okuplja 10 panoramskih fotografija formata 3,60 x 0.90 metara, snimljenih u razdoblju od 2000. do 2022. godine, korištenjem sovjetskog fotoaparata FT2. Objektiv ovog fotoaparata omogućuje izuzetno naglašene horizontalne snimke, što daje neuobičajen omjer kadra. Posavec je zabilježio različite scene, motive i atmosfere, uključujući kontinentalne i primorske pejzaže, vedute te aktova.

Branko Franceschi, autor predgovora i kustos izložbe, dodao je: “Sa svoje pozicije interpreta, rekao bih da raznovrsne motive izložbe, pa i predstavljena atmosferska stanja, prizore s kontinenta ili one zabilježene u primorju, kao obručem objedinjuje osjećaj egzistencijalne težine, prolaznosti i ljepote u prolaznosti, neukorijenjenosti, neprekidne prisile biranja, duhovnosti, krhkosti i efemernosti života i neupitnosti sudbine. Potom, raznolikost krajolika, godišnjih doba, doba dana te usamljenih bilo muškaraca, bilo žena, pokazatelj je sveobuhvatnosti teme i sveprožimajućeg osjećaja čovjekove nesigurnosti i usamljenosti u svijetu.

Zbilja je naopaka, ali u njoj ima i novog života koji ide dalje unatoč svemu, kako nam doslovno pokazuju pojedine fotografije, a sve nam govore o ljepoti postojanja, ma kako ono teško ili čak i uzaludno bilo. I to je obruč naš svakidašnji koji nas sve povezuje i iz kojeg nema izlaza, niti ga treba tražiti. Obruč su i fizički gabariti i udvojena forma izložbenog prostora Galerije Galženica, za čije niske zidove Posavčeve panorame predstavljaju idealni format. Naposljetku, sve je na svom mjestu i baš onako kako treba biti.”

Izložbu možete razgledati do 7. lipnja, radnim danom:

  • Ponedjeljak, srijeda i četvrtak: 10:00 – 15:30
  • Utorak i petak: 16:00 – 20:00

Objava FOTO/VIDEO U Galeriji Galženici otvorena izložba poznatog hrvatskog fotografa Ivana Posavca pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.