Prijava

Vaša prijava

OGLEDE 2024.: Predstavljena tema i upućen Javni poziv umjetnicima

[]

U foajeu Galerije Galženica predstavljeno je drugo izdanje Oglede festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi. Oglede će se održati od 3. do 5. listopada 2024. godine, a lokacija je uži centar grada, atraktivne lokacije oko Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici.

„Ono što smo poželjeli, a tu nit slijedimo i ove godine, je dati gradu centralnu poziciju, glavnu ulogu, te ga promotriti, ogledati s raznih strana, dati mu nove vizure i perspektive. Tome smo se pokušali približiti kroz prošlogodišnju temu „zamjene“ gdje smo detektirali koje su to zamjene ili promjene, mijene koje se, među ostalim, događaju i u strukturi stanovništva. Oglede nastavlja ogledati grad, propitkujući ga i promatrajući kroz vrijeme, kroz arhitekturu, poziciju, stanovništvo, kulturu, povijest ili baštinu. Želimo biti ogledalo grada“, izjavila je Ana Katulić, umjetnička voditeljica festivala Oglede.

I ove godine Oglede nastavlja ogledati grad i to temom kojom pozivaju umjetnike na prijavu. Ovogodišnja tema je „Dihotomija grada“- podjela na dvoje, najčešće na dva međusobno isključiva, suprotstavljena ili kontradiktorna dijela.

„Temom zrcalimo tj. ”ogledamo” društvo i pojedinca u svojim oprečnostima. Ogledamo i sam grad u materijalizaciji tih dihotomijskih odnosa nastojeći potaknuti kritičko sagledavanje grada, njegovih prostora te uočavanja kontrasta između različitih gradskih zona, kao što su staro-novo, ruralno-urbano, javni prostor-privatni prostor radnička naselja – nekadašnji plemićki posjedi…“, istaknula je Antonia Vodanović ispred institucije partnera i suorganizatora, Galerije Galženica Pučkog otvorenog učilišta.

Pod tom je temom otvoren i upućen Javni poziv umjetnicima za prijavu radova na ovogodišnje izdanje festivala, a koji je dostupan na webu www.oglede.com. Rok za prijavu je 21.lipnja 2024., a najbolji rad nagradit će Turistička zajednica Grada Velike Gorice iznosom od 400 eura.

Uz Javni poziv na Festival stižu i radovi prema izboru i na poziv organizatora. Njegujući mlade, ali i afirmirane, umjetnike i umjetnice festival želi otvoriti prostor za rad, ali i zadržati prepoznatljivost pozivajući u program umjetnike vezane uz Veliku Goricu ili gradske udruge i organizacije koje svoje specifično djelovanje mogu predstaviti na festivalu.

Ovogodišnji festival otvorit će multimedijalna umjetnica Ljiljana Mihaljević happeningom „Gozba“ koji na simboličkoj i asocijativnoj razini upućuje upravo na društvene i klasne razlike, na različite odnose moći u društvu.

„Svi moji radovi imaju jedan zajednički nazivnik, a to upravo ova tema festivala, jer oni su u kontradiktornosti sami sa sobom. Ti radovi su dihotomija. I sama ‘Gozba’ upravo je  prikazivanje kontradiktornosti. Vjerujem da će biti zabavno i zanimljivo, iako osnova cijele priče nije ni zabavna, ni duhovita, te nosi puno dublja značenja“, istaknula je Mihaljević koja je dugi niz godina živjela i radila u Velikoj Gorici i to upravo u kulturnoj djelatnosti.

I ove će godine program biti prijepodnevni i poslijepodnevni, ali priprema se i mnogo zanimljivih izvedbi poput one Debatnog kluba Velika Gorica. Novitet je i to što će festivalska baza za ovo izdanje festivala biti Interpretacijski centar Muzeja Turopolja gdje će biti smješten dio programa uz sve zanimljive radove i izvedbe koje će publika moći vidjeti na otvorenom u Parku Plemenite opčine turopoljske.

Nositelji programa su Štoos teatar i Galerija Galženica, uz podršku Muzeja Turopolja, TZ Velike Gorice, Zaklade zamah te organizacija „Trećeprostor“ i Studio 9. Festival financijski prati i Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija, a centralni sponzori ovogodišnjeg izdanja Oglede su Robić d o.o, MB Frigo, Resumo, Zvona Catering i PPS Galeković.

 

Objava OGLEDE 2024.: Predstavljena tema i upućen Javni poziv umjetnicima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.