Prijava

Vaša prijava

Odabran izvođač za velikogoričku geotermalnu bušotinu

[]

Agencija za ugljikovodike odabrala je izvođača za projektiranje, nabavu materijala i izradu istražnih geotermalnih bušotina po principu ključ u ruke za lokacije u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima.

Za sve četiri grupe javio se samo jedan ponuditelj. Radi se o tvrtki CROSCO naftni servisi d.o.o. iz Zagreba. Za sve četiri grupe dostavio je CROSCO cjelovitu ponudu te valjanu prema obliku i sadržaju.

>> Sve što trebate znati o geotermalnim bušotinama u Velikoj Gorici: Projekt, financije, kako će izgledati

Procijenjena vrijednost nabave za sve četiri grupe iznosi 41,5 milijuna eura. CROSCO je za gorički dio posla ponudio 11,2 milijuna + PDV, zaprešićki 10,4 milijuna + PDV, osječki 8,12 milijuna + PDV te vinkovački 9,8 milijuna + PDV.

“Ponuditelj je dostavio ponudu koja udovoljava svim uvjetima i zahtjevima iz Dokumentacije o nabavi stoga se predlaže donošenje Odluke o odabiru ponude ponuditelja CROSCO, naftni servisi, d.o.o. za Grupu 1 – Velika Gorica – oznaka ponude 13/2024-VG od 28. ožujka 2024., koja je ostvarila najveći broj bodova sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude. Ponuda ponuditelja CROSCO, naftni servisi, d.o.o. ostvarila je 90,00 bodova. Ukupan broj bodova ostvaren je nuđenjem cijene ponude u iznosu od 11.243.342,00 EUR-a bez PDV-a, odnosno 14.054.177,50 EUR-a s PDV-om, čime je za kriterij cijene ostvareno 60,00 bodova, dok je prema kriteriju kvalitete ostvareno 30,00 bodova”, obrazlaže se odabir izvođača velikogoričke bušotine.

CROSCO će na sve četiri lokacije imati dva podizvođača. To su tvrtke INA – Industrija nafte d.d. iz Zagreba te STSI d.o.o., na koje će se osloniti za izdavanje dozvola, projektiranje, tehničku podršku i savjetovanje (INA) te sanaciju lokacije i transport opreme (STSI).

CROSCO u Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji

Crosco, naftni servisi d. o. o., naftno poduzeće sa sjedištem u Zagrebu. Nastalo je 1996. izdvajanjem pojedinih sastavnica iz poduzeća INA Naftaplin (→ INA) koje su današnje aktivnosti Crosca provodile od 1952. Među članicama je INA grupe. Posluje poglavito kao ugovorno poduzeće specijalizirano za integrirane usluge bušenja i održavanja naftnih → bušotina, odn. za izradbu svih vrsta bušotina na kopnu i na moru, proizvodno opremanje bušotina, servisiranje opreme ugrađene u bušotinama, te izvođenje radova na slojevima unutar kanala bušotine. Izvodi i druge radove vezane uz izradbu i održavanje bušotina, kao što su cementacijski radovi, isplačni radovi, stimulacije slojeva, elektrokarotažna mjerenja, hidrodinamička mjerenja, specijalni servisi vezani uz izvođenje usmjerenih kanala bušotine i druge aktivnosti na bušotinama u sklopu istraživanja nafte i plina.

Za izvođenje usluga bušenja Crosco posjeduje kopnena bušaća postrojenja, samopodiznu platformu Labin (→ pučinsko inženjerstvo; sv. 1), a usluge remontnih radova pruža primjenom sedam mobilnih remontnih postrojenja modela Cardwell, IRI-Franks i National nosivosti 40−100 t, koja se sukladno tomu mogu selektivno rabiti za radove u bušotinama dubine do 4000 m. Do sada je poduzeće svoje usluge pružalo u 34 zemlje, u kojima je radilo za neke od najpoznatijih svjetskih međunarodnih i nacionalnih naftno-plinskih kompanija. Najznačajnija Croscova inozemna radilišta do sada bila su u Omanu, Egiptu, Italiji, Meksiku, Libiji, Siriji, Tunisu, Sloveniji, BiH, Albaniji i dr. Danas pruža integrirane bušaće usluge i usluge bušotinskih servisa u Ukrajini, Albaniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Objava Odabran izvođač za velikogoričku geotermalnu bušotinu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.