Prijava

Vaša prijava

Komunalno redarstvo grada naložilo direktoru Tržnog centra čišćenje vanjskih dijelova

[]

Situacija s Tržnim centrom u Velikoj Gorici česta je tema vijećničkih pitanja na gradskim Sjednicama. Na 15. sjednici vijećnik Ivo Jelusić pitao je o stanju s Tržnim centrom te ga je zanimalo što je Grad napravio po pitanju sanitarnih inspekcija te sigurnosti na Tržnom centru, ali i kome ta situacija uopće pogoduje. Tada je primio odgovor zamjenika gradonačelnika Nevena Karasa koji je potvrdio da su i građani i Grad nezadovoljni situacijom. “Riječ je o privatnom vlasništvu i tu moramo biti oprezni. Pokušat ćemo to uz pomoć inspekcije i državnih tijela dovesti u red.” Sada je stigao odgovor i u pismenom obliku.

Kako smo već pisali, Komunalno redarstvo Grada Velika Gorica i Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata su 2022., ali i početkom 2023. godine utvrdili niz nedostataka izvan i unutar tržnog centra ovisno o nadležnosti. Sanitarna inspekcija je tada zadala rok za sanaciju i rješenje o otklanjanju sanitarno-tehničkih i higijenskih nedostataka te je naređeno da se na učinkovit način onemogući ulazak i zadržavanje ptica (golubova) u prostorijama poslovnog objekta, za što je određen rok za provedbu naređenih mjera. Nedavno smo pisali kako situacija nakon toga, gotovo godinu dana kasnije, nije previše promijenjena unatoč postavljaju mreža za golubove.

Međutim, važno je napomenuti da se radi o privatnom prostoru te da Grad Velika Gorica i Komunalno redarstvo ima nadležnosti jedino po pitanju okolnog prostora te vanjskih dijelova zgrada i objekata. “Daljnje postupanje u pogledu unutarnjeg prostora predmetnog Centra u nadležnosti je Državnog inspektorata odnosno Sanitame inspekcije. U tom pogledu, Grad ne može davati odgovore na upite koji nisu obratiti u njegovoj nadleżnosti. Sto se tiče vanjskih dijelova zgrada i objekata na području Grada Velike Gorice, a time i Trżnog centra, Odlukom o komunalnom redu, propisano je da isti moraju biti u ispravnom stanju, uredni i čisti.”, objašnjava u odgovoru pročenik Dubravko Katulić.

Komunalno redarstvo naložilo je Tržnom centru rješavanje problema odlaganja otpada koji je nakon dugovremena ipak riješen na način da su spremnici postavljeni u garaži. Uz to je Komunalno redarstvo Grada Velike Gorice, kao nadležno za nadzor provodenja Odluke o komunalnom redu, obišlo centar 1.veljače ove godine i utvrdilo da su stakla prozora i vrata na Centru porazbijana, vanjska pročelja išarana grafitima, a na zemljištu oko gradevine utvrdena je nečistoća koja utječe na urednost i izgled naselja.

Stoga su temeljem odredbi članaka 9. i 14. Odluke, dan nakon donijeli Rješenje kojim se nalaże VG Tržnom centru d.o.o., kao upravitelju gradevine, odnosno direktoru Željku Žužiću da vanjske dijelove gradevine (prozori, vrata i zidovi) očiste i vrate u ispravno stanje. Istim Rješenjem nalożeno je da se zemljište oko zgrade drži urednim i čistim.

Temeljem prethodno navedenih nedostataka, izdani su, za navedene prekršaje, dva Obvezna prekršajna naloga i Rješenje o otklanjanju nedostataka. Sudski postupci u pogledu izdanih Obveznih prekršajnih naloga su u tijeku.

Što se tiče trenutnog stanja Tržnog centra, većinskim dijelom je i dalje nepromijenjeno.

Objava Komunalno redarstvo grada naložilo direktoru Tržnog centra čišćenje vanjskih dijelova pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.