Prijava

Vaša prijava

FOTO: Izgleda poznato? Predstavljen novi suvenir koji je osmislila velikogorička dizajnerica Tina Miličević

[]

U Muzeju Turopolja danas je svečano predstavljen novi suvenir Turističke zajednice Zagrebačke županije koji nosi vrlo poznat motiv koji je nedavno, nakon Eurosonga, ponovno poprimio veliku popularnost.

Riječ je o naušnicama i broševima velikgoričke dizajnerice Tine Miličević koja je inače poznata po svojim etno kreacijama. Ovi suveniri odišu tradicionalnim motivima, a izrađeni su tehnikom heklanja. Kako govori 25-godišnja Tina, za svaki par joj treba oko 30 minuta da se izradi, a uzror su joj brojni heklani tabletići s kojima se susretala od djetinjstva. Tina, kao i njeni roditelji je u folkloru od malena, ali ne samo u plesu i pjevanju već i u nošnjama. Odatle je i stigla ta zaljubljenost u lokalne motive, ali i prirodne, domaće materijale koje koristi za svoje kreacije.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović, ističe kako je ova priča također vezana uz održivost, ali i žensku snagu kroz poduzetništvo mladih. “Osuvremeniti tradiciju i stvoriti novu, održivu dodanu vrijednost za svakog našeg gosta, istovremeno osnažujući žene poduzetnice Zagrebačke županije, cilj je našeg najnovijeg projekta. Kroz ovaj projekt želimo naglasiti detalje koji čine razliku – u modi to je nakit, a u turizmu pitanje održivosti”, ističe Alilović.

Kolekciju i druge radove umjetnice Tine možete pronaći na njenom Instagram i Facebook profilu gdje joj se možete i javiti ako želite kupiti neki od suvenira, odnosno, nakita. “Krenula sam unutar obiteljske tradicije okušavati se u samim tehnikama proizvodnje tekstila među kojima je i ručno tkanje. Stoga sam tijekom obrazovanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizjana u Zagrebu pronašla sebe u cijeloj toj priči o tekstilnom stvaralaštvu i umjetnosti, a područje svojih interesa sam nastavila graditi u smjeru modnog dizajnera upisavši TTF. Tamo sam pokazala da je moguće suvremeno primijeniti sve starinske tehnike izrade tekstila kao što su tkanje, heklanje, štrikanje, sitotisak i ostalo“, govori dizajnerica Tina Miličević.

Ističe i kako danas u svom ateljeu nastoji kreirati osuvremenjene modne dodatke i odjeću koji njeguju traidiciju i ne dozvoljavaju da se zaboravi ono što nam ostaje u nasljeđu od naših baka. Tako je i nastala ova kolekcija inspirirana upravo miljeićima ili tabletićima koji su nekada bili neizostavan dio svakog kućanstva.

Objava FOTO: Izgleda poznato? Predstavljen novi suvenir koji je osmislila velikogorička dizajnerica Tina Miličević pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.