Prijava

Vaša prijava

FOTO Volonteri Novog Čiča održali akciju čišćenja smeća oko jezera

[]

Danas se u Novom Čiču, odnosno oko Vukovinskog jezera, održala još jedna akcija čišćenja okoliša. Sudjelovale su udruge iz Novog Čiča. “Sve udruge iz našeg mjesta, od DVD-a, nogometnog kluba, udruge žena, sportsko-ribolovne udruge i drugi već osam godina sudjeluju u akciji “Od izvora do mora”. Dvije smo godine do sada bili prvi, a dva puta drugi po broju prikupljenog smeća. Cilj nije samo pobjeda, već osvjestiti mlade da brinu o prirodi i okolišu i da nešto lijepo naprave za naše mjesto”, govori nam Stipo Duvnja, predsjednik KUD-a Novo Čiče.

Okupilo se na akciji oko 100 ljudi, od najmlađih do starijih. Akcija se održavala oko malog i velikog jezera Vukovina. Duvnjak ističe kako je ponosan što ljudi daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici i što uče svoju djecu da budu aktivni u volonterizmu. Odlična stvar je, govori, i to što se kroz ovakve akcije zbližavaju udruge i mještani te se tako samo stvaraju novi planovi i misije. “Kad učimo djecu od malih nogu, to je lijepa priča i lijepa poruka da i oni mogu dati svoj doprinos društvu. Želimo da se oni osjećaju važni, bitni i da imaju ulogu.”, zaključuje Duvnjak.

Potvrđuje to i Sara Azinović iz KUD-a Čiče Novo Čiče. “Ovo je moj kraj, ja ovdje živim i mislim da je ovo jedna prekrasna priča, da svi doprinosimo ovoj maloj zajednici i da smo se svi zajedno okupili, da čistimo okoliš i održavamo našu baštinu”, govori Azinović i ističe koliko je volonterstvo jer ono daje osjećaj ispunjenosti.

U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji ističe važnost ovakvih akcija i volonterizma. “Kada vidimo kolika je potreba i koliko su naselja i mjesta u kojima je aktivan volonterizam čišća i ljepša, kolilko je zapravo jaka ta dimenzija koju prenosimo na mlade generacije i da je to najbolji mogući preventivni put. Kada smo došli na ovaj svijet je jedno pravilo, da ga ostavimo onakvim kakvog smo ga našli. Još više, adekvatnije i snažnije moramo odgajati mlađe generacije kako bi izbjegli one probleme koje ne želimo da naša djeca i unučad dočekaju. Zahvaljujem svim volonterima i onima koji brinu da naša Velika Gorica i Turopolje budu ljepši, ali i potaknuti one neodgovorne sugrađane koji unatoč kaznama i svim naporima i dalje uništavaju otpad da to prestanu činiti”, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Dodaje i kako je jako bitno da djeca uče u školi, ali i iz primjera svojih roditelja i obitelji, bilo to odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje ili volontiranje. “Jedino takvom odgojnom metodom možemo stvarati dugotrajan kvalitetan proces, odnosno, da svi budu svjesni svega što se događa iza nas”, zaključuje.

Pohvalna je ovo akcija, a koliko je smeća prikupljeno, a koje su ostavili naši sugrađani, najbolje govore fotografije.

Objava FOTO Volonteri Novog Čiča održali akciju čišćenja smeća oko jezera pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.