Prijava

Vaša prijava

Mladi Goričani uspješno na rub svemira poslali meteorološku stanicu Ventus 1

[]

Danas je udruga Nucleus Aerospace u okolici Zaprešića uspješno lansirala meteorološku stanicu Ventus 1.

Ventus 1 je meteorološki balon sa sondom u kojoj se nalaze tri kamere, maketa CroCube satelita i elektronika koja mjeri određene parametre tijekom leta. Plan „Nucleusovog“ tima je poslati ga u visinu od čak 40 km. Glavna zadaća kamera postavljenih na meteorološkoj sondi Ventusa 1 je bilježiti spektakularne vidike koji će biti vidljivi u Svemiru – zakrivljenost Zemlje, tamu Svemira i Hrvatsku s te visine.

„U spomenutu sondu stavljena su imena i prezimena sudionika Nucleusove radionice tijekom koje su vršene pripreme za našu najnoviju misiju. Na taj simboličan način dio njih će biti na rubu Svemira, dalje negoli je bio ijedan Hrvat“, s ponosom poručuju iz Nucleusa.

Način spuštanja Ventusa 1 opisao je predsjednik udruge „Nucleus aerospace“ Luka Nuić: „Meteorološki balon na Zemlji ima promjer 2,5 m, a kada dođe na visinu od 40 km promjer se proširi na 12 m te balon pukne. Kada pukne, aktivira se padobran tako što se otvori tijekom prolaska kroz atmosferu kada lovi zrak te polako sondu spušta na Zemlju. Njeno kretanje pratimo s pomoću GPS-a. Nakon što doznamo točnu lokaciju spuštanja, Nucleusov tim kreće na teren da ju pronađe.“

U realizaciji misije Ventus 1 sudjelovali su Luka Nuić, Ante Matković, Andrija Hrvojević, Tomislav Penava, Marko Miličević, Ivan Nuić, Lucija Legin, Ana Hrvojević, Leon Beloša, Karlo Matković. Većina njih polaznici su Gimnazije Velika Gorica, a dolaze iz Velikog Polja, Velika Mlake i Velike Gorice.

Prvi hrvatski satelit CroCube

Na meteorološkoj stanici nalazi se i maketa satelita CroCube, koja je danas skupa s njom odletjela u svemirska prostranstva. U planu je da originalna verzija satelita CroCube bude lansirana u listopadu ove godine.

“CroCube je prvi hrvatski satelit čije se lansiranje očekuje 15. listopada ove godine. Riječ je o nanosatelitu klase ‘1U Cubesat’ dimenzija 10x10x10 cm, a težine oko 1,1 kg. Kockasti oblik satelita odgovara hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama pa misija zato s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u Svemiru”, pojašnjava Nuić.

Više o tome doznajte na web-stranici crocube.hr.

Objava Mladi Goričani uspješno na rub svemira poslali meteorološku stanicu Ventus 1 pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.