Prijava

Vaša prijava

U Savi kod Kosnice otkrivene visoke koncentracije nerazgradive kemikalije iz pesticida

[]

Danas je na virtualnoj konferenciji za medije mreža Pesticide Action Network Europe predstavila rezultate testiranja 23 uzoraka površinskih i 6 uzoraka podzemnih voda iz deset zemalja Europske unije na PFAS spojeve i ‘vječnu kemikaliju’ TFA.

“U 23 od 29 uzoraka vode (79%) koncentracije TFA premašile su predloženo ograničenje EU direktive o vodi za piće za sve PFAS zajedno. Nijedan od ostalih analiziranih PFAS nije premašio odgovarajuće granične vrijednosti. Onečišćenje nije povezano s industrijskim žarištima, prisutno je posvuda, a izrazito visoke koncentracije nalazimo u poljoprivrednim područjima”, ističe se u priopćenju za medije.

Koncentracije spoja TFA, koji je nerazgradiva sintetska kemikalija široko korištena pri sintezi pesticida, ali i produkt razgradnje PFAS pesticida, F-plinova i drugih PFAS spojeva, u prosjeku su iznosile 1180 nanograma po litru, što je 70 puta više od prosječne koncentracije svih ostalih ispitivanih PFAS spojeva zajedno (17,5 ng/l).

“TFA je oličenje postojane kemikalije. Do danas nema dokaza da se za ovu tvar odvija bilo kakav oblik razgradnje u okolišu. Drugo, TFA se ne može ukloniti iz vode niti jednim od utvrđenih41 procesa obrade vode za piće. Treće, TFA je PFAS čiji toksikološki profil još uvijek ostavlja mnoga pitanja bez odgovora”, navodi se u izvješću.

“Visoke razine TFA mogu se pronaći daleko od industrijskih regija. Naši podaci daju alarmantnu sliku široko rasprostranjene kontaminacije vode malo poznatom, ali vrlo postojanom i vrlo pokretljivom ‘vječnom kemikalijom’. Usporedivo visoke koncentracije istaknutijih PFAS-a obično se susreću samo na žarištima kontaminacije. Problem PFAS-a, koji je prije 25 godina bio poznat prvenstveno kao problem visoko kontaminiranih, ali lokalno ograničenih žarišta, sada je zahvatio sva vodna tijela”, izjavio je Helmut Burtscher-Schaden iz austrijske organizacije Global 2000.

Zagrebački uzorci skupljeni u blizini vodocrpilišta

Kod Zagreba su uzorci skupljeni na lokaciji kod Mičevca. Zabilježena je koncentracija od 630 ng/l. Predloženo ograničenje EU Direktive o vodi za piće je 500 ng/l za ukupni PFAS.

“Uzorke smo u travnju ove godine skupili u epruvete koje su unaprijed bile pripremljene od strane njemačkog laboratorija, gdje su testirani na poznate PFAS spojeve i posebno TFA. Uzeli smo i uzorke pitke vode iz slavine, konkretno u Hrvatskoj iz Samobora. Rezultati ovog testiranja bit će u sljedećem izvješću o pitkoj vodi. Također ćemo raditi i analize flaširane vode. Tako ćemo imati i rezultate za vodu koja se smatra da je najsigurnija i najčišća. Lokaciju nizvodno od Zagreba smo odabrali da vidimo kakvu vodu pije četvrtina populacije Hrvatske, odnosno zato jer se ovdje nalaze vodocrpilišta. Samobor smo izabrali jer je uzvodno da steknemo širu sliku o problemu. Pretpostavljamo da je koncentracija ovog spoja značajno viša u poljoprivrednim područjima”, rekla je za KVG predsjednica udruge Zemljane staze Natalija Svrtan.

Lokacija uzorkovanja

Na upit hoće li se istraživanja nastaviti, Svrtan odgovara da u Hrvatskoj ne postoji laboratorij koji ih provodi: “Tražili smo gdje se u Hrvatskoj mogu napraviti ova istraživanja, ne samo na TFA, nego i na PFAS-e, no nismo uspjeli naći lokaciju. Niti jedan laboratorij u Hrvatskoj nema opremu za ove testove, čak ni Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar. Ovaj problem se ne smatra relevantnim. Nakon ovih preliminarnih, daljnja istraživanja bi trebale provoditi nadležne institucije”, kazala je.

Na pitanje koliko laboratorija u Europi provodi ove testove, Burtscher-Schaden nam odgovara: “Jako dobro pitanje i volio bih da na njega mogu odgovoriti. Moj je dojam da većina laboratorija ne može provesti ove testove jer su iz mnogo razloga komplicirani. Metodologija korištena u ovoj analizi je HP tekućinska kromatografija i masena spektrometrija. Ovo su selektivne i osjetljive metode. U Njemačkoj ih najučinkovitije provodi Centar za tehnologiju vode u Karlsruheu, gdje su provedene ove analize, a dobar laboratorij postoji i u Austriji.”

Iz priopćenja za medije: TFA uzrokuje malformacije oka kod beba kunića

Iako je TFA postojani krajnji proizvod procijenjenih 2000 PFAS spojeva, malo je istraživanja o njegovoj toksičnosti za okoliš i ljude. Razlog tome je također činjenica da se “industrija za proizvodnju PFAS kemikalija jako potrudila prikazati TFA kao bezopasnu malu molekulu koja se u svojoj opasnosti ne bi trebala uspoređivati s drugim istaknutijim PFAS spojevima”, objašnjava Dr. Pauline Cervan, toksikologinja iz francuske organizacije Générations Futures.

„Međutim, ovaj narativ je nedavno bio snažno uzdrman, ironično, studijom koju je naručila sama industrija, u kojoj je TFA uzrokovala ozbiljne malformacije oka kod beba kunića. Posljednjih su godina europske i američke vlasti opetovano revidirale svoje procjene toksičnosti nekih relativno dobro proučenih PFAS spojeva i postavile ograničenja u jednoznamenkastom rasponu nanograma. Možemo se samo nadati da se TFA na kraju neće pokazati jednako toksičnom.”

Iz priopćenja za medije: TFA izuzeta od obveza i ograničenja nadziranja

Njemačka agencija za okoliš UBA nedavno je identificirala PFAS pesticide kao vjerojatan glavni izvor kontaminacije vode s TFA. Uredba EU o pesticidima zahtijeva da se pesticidi odobre samo ako njihove aktivne tvari i “relevantni metaboliti” (= produkti razgradnje) ne prelaze koncentracije od 100 nanograma po litri (ng/l) u podzemnim vodama. Činjenica da svi uzorci vode daleko premašuju ovu granicu, a ipak PFAS pesticidi ostaju odobreni, može se pratiti do kobne odluke EFSA-e prije više od 20 godina. EFSA je 2003. godine zaključila da se TFA smatra ‘nerelevantnim metabolitom’, čime je izuzeta od svih obveza i ograničenja nadziranja.

“Katastrofalna odluka EFSA-e da zanemari kontaminaciju podzemnih voda s TFA, osigurala je tržište proizvođačima PFAS pesticida i postavila temelje za ono što je nedvojbeno najveće i najprožimajuće zagađenje europskih površinskih i podzemnih voda kemikalijom koju je napravio čovjek u povijesti”, izjavila je Salomé Roynel, službenica za politiku u PAN Europe.

Međutim, Okvirna direktiva o vodama EU također je trebala spriječiti ovu kontaminaciju. Posebno se zabranjuje kemijsko onečišćenje voda halogeniranim organskim spojevima, koji uključuju TFA (i sve druge PFAS). Članak 4. izričito zahtijeva od država članica da „poduzmu mjere potrebne za preokret bilo kakvog značajnog i trajnog trenda rasta koncentracije bilo koje onečišćujuće tvari koja je posljedica utjecaja ljudske aktivnosti”. Te “nužne mjere” koje zahtijeva zakon nedvojbeno su trebale uključivati zabranu PFAS pesticida i druge skupine PFAS spojeva, takozvanih F-plinova, koji u tisućama tona ulaze u atmosferu iz industrijskih rashladnih sredstava, a zatim ulaze u globalni ciklus vode kao TFA putem kiše.

Domaći mediji nezainteresirani za priču

U izradi izvješća sudjelovali su: Austrija (GLOBAL 2000), Belgija (Nature & Progrès), Bugarska (Zaklada Via Pontica), Hrvatska (Zemljane staze), Francuska (Generations Futures), Njemačka (PAN Njemačka, BUND), Luksemburg (Mouvement Ecologique), Nizozemska (PAN Nizozemska), Španjolska (Ecologistas en Acción) i Švedska (Naturskyddsforeningen).

Kronike Velike Gorice jedini su hrvatski medij koji je sudjelovao u službenoj konferenciji za medije. Kompletno priopćenje, kao i predmetno izvješće, možete pronaći OVDJE.

Objava U Savi kod Kosnice otkrivene visoke koncentracije nerazgradive kemikalije iz pesticida pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.