Prijava

Vaša prijava

Važne teme na Gradskoj sjednici: Dnevna bolnica u Velikoj Gorici, besplatni vrtići, garaža ZET-a, nove kamere i semafori..

[]

Danas se u Pučkom otvorenom učilištu održava 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Aktualni sat započeo je pitanjem vijećnika Damira Slojšeka u vezi projekta Aglomeracije, konkretnije, zanimalo ga je u kojoj je fazi natječaj za Pročistač. Također ga je zanimalo u kojoj je fazi drugi krug projekta za naselja koja su „ispala“ u prvom krugu. Zanimalo ga je i pitanje vezano uz prometno pitanje rješavanja poznatih raskrižja u Velikoj Gorici poput onog koje vodi za Meridian te raskrižja Ulice Stjepana Fabijančića Jape i Ulice Ivana Gorana Kovačića.

Direktor VG Vodoopsrkbe, Krunoslav Višić odgovara da su zaprimili tri ponude, a Stručno povjerenstvo ih je pregledalo. „Na temelju pregleda, i Odluke, predložit će se direktoru, meni, da se donese Odluka. Međutim, sve ponude premašuju predviđena sredstva. Bez obzira na ponuditelja je neophodno omogućiti dodatno financiranje projekta. Ne znam o kojim se odlukama radi jer nisam član Povjerenstva. Na meni je da donesem odluku tek kad imam financijska sredstva za projekt“, objašnjava Višić, direktor VG Vodoopskrbe. Dodaje i da očekuje uskoro dobiti suglasnost od Ministarstva da bi dobili dodatnih 15 milijuna eura.

Što se tiče za drugi dio naselja koji nije ušao u Aglomeraciju 1, oni bi trebali ući u novu fazu financiranja jer projekt postoji. „To bi se trebalo događati u narednih dvije, tri godine sigurno“, zaključuje Višić.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić je dao odgovor vezan uz prometna rješenja. „Za sada je stanje dobro, sva signalizacija postoji, dodatno smo postavili žardinjere. Za semaforizaciju Ulice 153. Brigade i Meridijana bi trebali radovi krenuti za 20-ak dana. Pisali smo Hrvatskim cestama i za semaforizaciju Kirinčićeve i 153. brigade koja će se uskoro otvoriti. Probat ćemo požuriti ih s time“, zaključuje Katulić.

“Zainteresirani smo za daljnje postavljanje kamera”

Na Aktualnom satu su vijećnici mogli saznati i da je u tijeku projekt za prometno rješenje u Buševcu. Vijećnika Ivu Jelušića zanimalo je više pitanja o sigurnosnim prometnim kamerama te o odlaganju otpada, gdje se odlaže plastika, kvaliteti i financijskim sredstvima koja se koriste. Na prvo pitanje odgovara pročelnik Katulić da su sadašnja iskustva nakon postavljanja kamera pozitivna te će se s policijom i dalje komunicirati vezano uz nabavu kamera za druge lokacije. „Zainteresirani smo za daljnje postavljanje kamera, najveći problem su nam vozači koji brzo voze na državnim cestama“, govori Katulić.

Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće objasnio je što se događa s otpadom, mješanim komunalnim i odvojeno prikupljenim. „Količina miješanog otpada se smanjila. Velika Gorica ima sve veći broj stanovnika, velik je uspjeh da smo uspjeli smanjiti količinu miješanog otpada koji završava na odlagalištu. Jedino „zelena kanta“ završava na odlagalištu. Što se tiče odvojenog prikupljanja, tu isto imamo pozitivne rezultate s 15% na između 35 i 40%, no potrebna je još edukacija kako bismo došli do cilja koji je postavila EU“, govori Rak te objašnjava da se nova infrastruktura gradi s ciljem smanjenja miješanog otpada koji se odlaže.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar odgovorio je na pitanje u vezi uređenja biciklističkih staza u Velikoj Gorici. „Smanjili smo količinu divljih deponija uređenjem staze, no to se prebacilo na druge lokacije, bit će potrebno još puno kazni i edukacije da bismo to smanjili. Druga važnost tog uređenja je povećanje sigurnosti u prometu jer svi moramo nositi odgovornost i slažem se s gospodinom Jelušićem da trebamo napraviti sve što je u našoj moći da povećamo prometnu sigurnosti. Iskoristit ćemo i potencijale naših jezera sada ovom stazom koja će se nastaviti do jezera u Novom Čiču te preasfaltirati prolaz iza Lidla i povezati sve. Građanima će to pružiti novi sadržaj koji su dugo očekivali.“

“Lokacija garaže ZET-a sigurno ostaje u vlasništvu Grada”

Ozrena Robića zanimalo je o javnoj garaži ZET-a koja se nalazi u centru grada. „S obzirom na to da se radi o potentnoj lokaciji, mislim da građani trebaju znati što u planu i koja je vizija korištenja tog prostora?“, pita Robić.

“Trebalo bi doći do rješenja. Svakako ćemo gledati da tu atraktivnu lokaciju stavimo na što veće raspolaganje našim sugrađanima. Ideju još nismo razradili, no sigurno je da će ostati u vlasništvu grada. Pozivam vijećnike i građane da nam daju prijedloge da što bolje iskoristimo tu lokaciju da bude na korist svim građanima”, odgovara gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Uz prvo pitanje je Robić dao prijedlog da se osmisli projekt besplatnog učenja hrvatskog jezika za sve strane radnike zaposlene kod radnika na području Velike Gorice. „Ti ljudi će vjerojatno ostati u Hrvatskoj, ovime im pomažemo integrirati se u zajednicu. Kad ne znate jezik, teško je ostvariti svoja prava. Stoga mislim da bismo mogli takvo nešto napraviti u Velikoj Gorici.“ Na to je odgovorio gradonačelnik Ačkar koji je objasnio kako izbjeglice iz Ukrajine imaju besplatan tečaj hrvatskog jezika te se slaže da bi to olakšalo asimilaciju, odnosno, integraciju stranih radnika.

Vijećnika Lucijana Maslaća je zanimalo u kojem je stanju izbor ravnatelja za Dječji vrtić Žirek. “Zanima me što se dogodilo u životopisu osobe koja je prvo bila odbijena, a sada je dobio poziciju?”. Odgovorila je pročelnica Lana Krunić Lukinić te zamolila da uputi pitanje Vijeću Gradskih vrtića. Drugo pitanje je bilo vezano uz rad Vijeća Gradske četvrti Hrvatski velikani te u kojoj je fazi primjedba. “Nadzor nad radom Vijeća Gradskih četvrti nije u djelokrugu službe Mjesne samouprave”, jedini je odgovor koji je primio na pitanje. Na to je tražio u pismenom obliku odgovor nadležnih, kao i prijepise sjednica tog Vijeća.

“Bolnica mora biti završena u iduće četiri godine”

Vijećnika Zvonka Kunića zanimalo je stanje s dnevnom bolnicom i domom za starije. Konkretno ga je zanimalo više informacija o projektu Dnevne bolnice o kojoj se piše u medijima, u kojem je stanju, kako će izgledati i slično. “To su ustanove koje naši građani zaslužuju. Bolnica mora biti završena u iduće četiri godine. Bit će mala kirurška ambulanta, one za razne dijagnostike i sve što će se moći sstaviti na 45 tisuća kvadrata koji se nalaze na obilaznici kod Avenije Ivana Pavla II. Dnevna bolnica se pokazala kao prioritet broj jedan”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar te objašnjava kako će izgledati Centar za starije koji je već i ranije najavljen.

Vijećnika Igora Horvačića zanimalo je rješenje problema nepreglednosti u Buševcu izlaza na D30 koje stvara veliku prometnu nesigurnost, predlaže semaforizaciju. Interesira ga i do kada će odlagalište Mraclinska Dubrava biti korišteno. Od pročelnika Katulića saznaje da rade na rješavanju prometnog problema. Što se tiče odlagališta, direktor VG Čistoće Ivan Rak odgovara da mnogo ovisi o odlagalištu u Zagrebu te da je cilj riješiti to pitanje što prije.

Vijećnika Juraja Odrčića zanimalo je stanje s upisima u dječje vrtiće te o kapitalnim projektima grada. Saznaje da je više od 753 prijave za ovu godinu, a u tijeku su pregledi prijava. “Sva djeca koja imaju uvjete će biti upisana 1.9., uvjeti su jasni”, odgovara pročelnica Krunić Lukinić te dodaje da će se osigurati dodatnih 200 mjesta za djecu. “Imamo i povijesnu odluku od 1.9., a to su besplatni vrtići o čemu ćemo odlučivati na idućoj Sjednici”, zaključuje.

Objava Važne teme na Gradskoj sjednici: Dnevna bolnica u Velikoj Gorici, besplatni vrtići, garaža ZET-a, nove kamere i semafori.. pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.