Prijava

Vaša prijava

Gradovi u borbi protiv otpada od hrane: U Velikoj Gorici održana važna konferencija

[]

Velikogorička agencija VE-GO-RA i tvrtka Inventivna rješenja d.o.o., partneri na projektu Cities2030, organizirali su konferenciju pod nazivom “Uloga gradova u smanjenju i sprječavanju nastanka otpada od hrane”. Konferencija je održana po modelu Food System Summit Dialogues s ciljem okupljanja ključnih dionika kako bi se raspravljalo o izazovima i rješenjima unutar sustava hrane.

Konferencija je održana 23. svibnja 2024. godine u prostorima VG Poduzetničkog inkubatora. Sudionici su bili predstavnici odjela vezanih uz tematiku konferencije iz gradova Zaprešića, Samobora, Jastrebarskog, Ivanić-Grada, kao i predstavnici velikogoričkih upravnih odjela te VG Čistoće, s kojima su već provedene neke aktivnosti projekta.

Velika Gorica LAB, VE-GO-RA i Inventivna rješenja već tri godine aktivno rade na uspostavi sustava hrane u Gradu Velika Gorica, kao dio istraživačkog projekta Horizon2020 Cities2030. Kao važan element tog sustava prepoznata je potreba za sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane. U sklopu projekta prihvaćena je inicijativa Ministarstva poljoprivrede “Hrana nije otpad”, a potpisivanje Dobrovoljnog sporazuma najavljeno je za rujan 2024. na završnoj konferenciji projekta Cities2030.

Dobrovoljni sporazum “Zajedno protiv otpada od hrane” potpisuju Ministarstvo poljoprivrede i predstavnici proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa. Potpisnici se obvezuju na smanjenje otpada od hrane u svojim poslovnim procesima, doniranje hrane te aktivnu komunikaciju s potrošačima. Sporazum pokriva cijeli lanac od proizvodnje i prerade hrane do kućanstava.

Cilj sklapanja ovakvih sporazuma, kao i cilj konferencije, je poticanje suradnje i dijaloga različitih dionika, usmjerenih na preventivne aktivnosti, preraspodjelu viškova hrane i sve ostale aktivnosti koje mogu pridonijeti učinkovitosti sustava sprječavanja otpada od hrane. Sporazum predstavlja doprinos društveno odgovornom i socijalno osjetljivom poslovanju dionika.

Dosadašnje i buduće aktivnosti te problematiku s kojom se susreću postojeći potpisnici prezentirali su Emil Tuk iz Odjela za urbanu prehranu Grada Zagreba i Gordana Matašin iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Na konferenciji je Velika Gorica LAB prezentirao Milanski pakt o urbanoj prehrambenoj politici i njegovu poveznicu s projektom Cities2030 te inicijativu Dobrovoljnog sporazuma Ministarstva poljoprivrede, kao i projekt “Hrana nije otpad”. Portal ovog projekta nudi primjere dobre prakse, ideje za aktivnosti te edukativne materijale.

Velikogorička agencija VEGORA zahvaljuje svim sudionicima koji su iskazali interes za ovaj event, kojem je cilj povećanje zainteresiranosti za potpisivanje sporazuma čiji je osnovni cilj sprječavanje i smanjenje otpada od hrane.

Prema zadnjim procjenama, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 280 tisuća tona hrane, ili čak 71 kg po stanovniku. Uspjeh bilo kojeg plana ovisi o uključivanju, povezivanju i sudjelovanju svih dionika, stoga pozivamo sve predstavnike proizvođača i prerađivača hrane, trgovine, ugostiteljstva, znanstvene i akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave, neprofitnih organizacija i inicijativa te udruženja i tvrtki na sudjelovanje u ovoj prijeko potrebnoj inicijativi.

Objava Gradovi u borbi protiv otpada od hrane: U Velikoj Gorici održana važna konferencija pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.