Prijava

Vaša prijava

AGLOMERACIJA Odluka o odabiru izvođača za pročistač u ladici, čekaju se dodatne financije

[]

Proteklo je gotovo pet mjeseci od otvaranja ponuda po dovršetku trećeg natječaja za projektiranje i rekonstrukciju velikogoričkog pročistača te izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava. Iako je rok za donošenje odluke istekao sredinom travnja, ona javnosti još uvijek nije poznata.

“Imamo spremnu odluku o odabiru. Očekujem da ću u vrlo skoro vrijeme dobiti suglasnost od Ministarstva regionalnog razvoja i Hrvatskih voda za dodatnih 15 milijuna eura koliko nam nedostaje za odabir izvođača”, rekao je.

Višić je rekao da, iako je ponuda spremna, ni njemu samome još nije poznato koga je odabralo stručno povjerenstvo VG Vodoopskrbe.

“Zaprimili smo četiri ponude. Stručno povjerenstvo je po otvaranju pristupilo pregledu i ocjeni svih ponuda. Sukladno zakonskim odredbama, pravo aktivnog sudjelovanja u pregledu i ocjeni ponuda imaju samo članovi stručnog povjerenstva, koje smo kao naručitelj u ovom predmetu nabave imenovali sukladno Zakonu o javnoj nabavi i pridržavajući se svih ostalih pravilnika.

Stručno povjerenstvo je pregledalo i ocijenilo ponude temeljem zahtjeva za ispunjenjem nužnih uvjeta koje smo propisali dokumentacijom o nabavi, kako pravno-administrativnih tako i tehničkih uvjeta. Na temelju njihovog pregleda i ocjene ponuda, odnosno na temelju odluke stručnog povjerenstva, predložit će odgovornoj osobi naručitelja, a to sam ja kao direktor, da donesem odluku u svrhu odluke o odabiru.

Međutim, sve su ponude, što je vidljivo iz zapisnika o otvaranju ponuda, premašile predviđeno procijenjena sredstva. Bez obzira na odabir ponuditelja ili rangiranje ponuditelja, neophodno je omogućiti dodatno financiranje projekta. Ja kao odgovorna osoba u ovom trenutku ne znam odluku stručnog povjerenstva, ne znam koja je ponuda ekonomski najprihvatljivija iz jednog jedinog razloga, zato što nisam član povjerenstva. Postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke naručitelja”, rekao je Višić.

Podsjetimo, na natječaj nominalne vrijednosti 21 milijun eura zaprimljene su četiri ponude, od kojih je najjeftinija 31 milijun, a najskuplja 37 milijuna eura. Odluku ne može donijeti, rekao je direktor VG Vodoopskrbe, dok nije siguran da će za projekt imati osigurane financije.

“Na meni je da donesem odluku o odabiru tek kada imam osigurana sredstva za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Podloge i dokumentacije koje pokazuju procjene parametara operativnih i kapitalnih troškova za potrebe izrade novelacije studije izvodljivosti imamo. Opravdanost projekta imamo. Jedan od bitnih zatjeva nas kao naručitelja je bio zahtjev za proizvodnjom vlastite energije, struje i topline, proces s manjom proizvodnjom biološkog mulja i slično. Studija izvodljivosti je procijenila da ćemo minimalno proizvesti 40% vlastite energije za potrebe postrojenja. Što ćemo imati manje troškove, to će biti manja cijena troškova i za naše građane, rekao je Višić.

Izgleda da je direktor VG Vodoopskrbe uvjeren u uspjeh projekta. Na inzistiranje vijećnika Damira Slojšeka da ponovi da će dati ostavku ukoliko se projekt ne realizira, kratko je odgovorio: “Momentalno!”

Donje Turopolje će čekati još nekoliko godina na kanalizaciju

Na drugo pitanje vijećnika Slojšeka, ono o mjestima Donjega Turopolja koja su ispala iz prve faze aglomeracije, odgovorio je: “Dio je kompletno isprojektiran s dostavljenim građevinskim dozvolama i one bi trebale ući u novu fazu financiranje kroz novi Operativni program konkurentnost i kohezija, što je kroz naredne dvije tri godine sigurno.”

Objava AGLOMERACIJA Odluka o odabiru izvođača za pročistač u ladici, čekaju se dodatne financije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.