Prijava

Vaša prijava

“Čitanje NJE”: Zanimljiva večer suvremene drame i predavanja u Domu kulture Galženica

[]

Umjetnički tim 6GTA tim objavio je poziv na 5. ciklus i 14. po redu “Čitanje NJE” u sklopu projekta “6 glumica traži autora” Prostora rodne i medijske kulture – K-zona, koje će biti izvedeno u nedjelju, 16. lipnja 2024. u 19 sati u Domu kulture Galženica u Velikoj Gorici, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Velika Gorica.

Peti ciklus započet će predstavljanjem neobjavljene i neizvedene drame “Agregatna stanja” osječke nagrađivane autorice Ivane Šojat, a nastavit će se na jesen suradnjama s Centrom za ženske studije i Istarskim narodnim kazalištem.

Čitanje izvode zagrebačke i velikogoričke glumice Ivana Bolanča, Petra Težak, Karmen Sunčana Lovrić i Ana Katulić, uz podršku izvođača Tomislava Noršića, Roberta Luke Bakića i Samira Omerovića. Režiju prvog “Čitanja NJE” u 5. ciklusu potpisuje Romana Rožić, velikogorička filmska redateljica i scenaristica.

Autorica Ivana Šojat o svojoj drami “Agregatna stanja” kaže: ““Za druge smo pročelja koja glancamo, kitimo, održavamo kao dostojanstvo. Unutra živimo sa svojim traumama, sa stanjima od kojih možemo, ali ne želimo pobjeći. Glasovi nam žive u glavama, poput šuma galaksije, glasovi koji ožive u snu ili pijanstvu.Tad sve nahrupi van kao odjeća iz pretrpanog ormara… Imamo agregatna stanja: jedno je za široku javnost, ono je kulturološki savršeno, drugo je za uži krug poznanika i prijatelja, ono sadrži neke mane, treće za bližnje kojima dopuštamo ulazak u predvorje naših nutrina.Četvrto je samo za nas. U njemu smo posve ogoljeni od dekora, laži. U njemu je istina. Istina u “Agregatnim stanjima” brodi na alkoholu proslave godišnjice mature. Četiri prijateljice, četiri agregatna stanja.”

Nakon “Čitanja” posjetitelji će imati priliku poslušati predavanje prof. psihologije Sande Puljiz Vidović, ravnateljice “Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica”, pod naslovom “Žene u pomagačkim zanimanjima”. Nakon predavanja, Mirta Puhlovski, producentica nagrađivanog dokumentarnog filma “Veće od traume”, pružit će nam uvid u svoje iskustvo rada na tom filmu.

“Čitanje NJE” su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima. “Čitanje NJE” glavni je projekt inicijative “6 glumica traži autora”, koju su 2020. godine pokrenule glumice Marija Kolb, Tara Rosandić, Erna Rudnički i suradnice s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu nedovoljnog i iskrivljenog predstavljanja žena u medijima. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb i drugih, dok je glavni nositelj udruga K-Zona. Do sada je uspješno realizirano trinaest “Čitanja NJE” u Zagrebu (5), Rijeci (2), Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Koprivnici i Čakovcu.

Ulaz na program “2u1”, čitanja i predavanja, je slobodan. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na FB 6GTA, a snimka izvedbe bit će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com

Objava “Čitanje NJE”: Zanimljiva večer suvremene drame i predavanja u Domu kulture Galženica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.