Prijava

Vaša prijava

Voda zamućena i nije za piće u šest gradova i općina Zagrebačke županije uslijed otvaranja novog cjevovoda vodocrpilišta Kosnica

[]

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije priopćila je da je došlo do zamućenja vode u Dugom Selu i Brckovljanima te da je moguće zamućenje vode u Vrbovcu, Dubravi, Gradcu i Rakovcu.

Prvo je u utorak priopćeno da je došlo je do zamućenja vode u cijelom vodoopskrbnom sustavu Dugog Sela uslijed preusmjeravanja vode s novog magistralnog cjevovoda Vodocrpilišta Kosnica.

>> Otvoreno vodocrpilište Kosnica: Novi korak prema osiguranju pitke vode za istočni dio Zagrebačke županije

“Voda trenutno nije za piće, ali se može koristiti za sanitarno-tehničke potrebe. Svi naši djelatnici momentalno rade na ispiranju cjevovoda i po dobivanju ispravnog nalaza vode od nadležnog laboratorija pravovremeno ćemo obavijestite korisnike”, priopćeno je.

Radi se na ispiranje mreže, voda se može koristit za sanitarne potrebe

Jučer je potom priopćeno da se kontinuirano radi na ispiranju mreže te da se očekuje stabilizacija mutnoće vode.

“Napominjemo da u vodi nije ustanovljena nikakva mikrobiološka niti kemijska nesukladnost osim fizikalnog parametra mutnoće koji je iznad MDK. U obavezi smo postupati u skladu sa Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) te u skladu sa preporukama objavljenim na mrežnim stranicama. Voda iz vodoopskrbnog sustava se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe. Na terenu je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije koja uzima uzorke vode. Isto tako, uzorci se uzimaju i u internom laboratoriju vodovoda. Sve novosti vezane uz zdravstvenu ispravnost vode za piće, kontinuirano ćemo objavljivati na našim mrežnim stranicama”, priopćeno je tijekom dana.

Voda zamućena od Dugog Sela do Vrbovca i Rakovca

A zatim je priopćeno i da je voda vjerojatno zamućena i u drugim dijelovima Zagrebačke županije i nije za piće.

“U srijedu, 5.6.2024. godine, došlo je do zamućenja vode u vodoopskrbnom sustavu grada Dugog Sela i općine Brckovljani uslijed puštanja u funkciju magistralnog cjevovoda od Sesvetskog Kraljevca do Dugog Sela. Obzirom da se spomenuti cjevovod nastavlja i na područje grada Vrbovca te općina Dubrava, Gradec i Rakovec velika je vjerojatnost da će zamućenje zahvatiti i korisnike priključene na tom području grad Vrbovec će, radi regulacije iz sekundarnog cjevovoda, biti povremeno bez vode. Općine Dubrava, Gradec i Rakovec imati će zamućenu vodu koja trenutno nije za piće.

Obavještavamo korisnike da se kontinuirano radi na ispiranju mreže te da tijekom noći i sutrašnjeg dana očekujemo stabilizaciju vodoopskrbe. Napominjemo da u vodi nije ustanovljena nikakva mikrobiološka niti kemijska nesukladnost osim fizikalnog parametra mutnoće koji je iznad MDK. U obavezi smo postupati u skladu sa Zakonom o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/23) te u skladu sa preporukama objavljenim na mrežnim stranicama. Voda iz vodoopskrbnog sustava se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe

Epidemiološke služba Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije je uzorak te vode uzela u Dugom Selu. Isto tako, uzorci se uzimaju i u internom laboratoriju Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o.”, priopćeno je.

>> RECENTNO ISTRAŽIVANJE: U Savi kod Kosnice otkrivena visoka koncentracija nerazgradive kemikalije iz pesticida

Objava Voda zamućena i nije za piće u šest gradova i općina Zagrebačke županije uslijed otvaranja novog cjevovoda vodocrpilišta Kosnica pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.