Prijava

Vaša prijava

Samo najbolji od prijavljenih 280 timova stižu u Mičevec, predstavljamo natjecatelje iz Hrvatske

[]

Mladi inovatori s tri hrvatska Sveučilišta završili su izradu svojih trkaćih bolida s kojima će se od 20. do 25. kolovoza na Bugatti Rimac testnom poligonu u Mičevcu natjecati na sedmom izdanju Formule Student Alpe Adria. Na prestižnom natjecanju koja je izvrsna odskočna daska za karijeru u svijetu autoindustrije ove godine sudjeluje čak 280 timova iz cijelog svijeta, a Hrvatsku predvode tri tima inženjera sa Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Zagrebački FSB Racing Team predvodi 72 mlada stručnjaka koji su uz stečeno znanje u praksi u proteklim mjesecima stvarali pravo tehnološko čudo. „Najviše nas ima s FSB-a i činimo otprilike 60 % tima. Tu su i FER, Ekonomski, PMF, FKIT i drugi fakulteti. Naši članovi kroz sudjelovanje u timu stječu radne navike, vještine i znanja koja će im biti potrebna u budućem radu i karijeri. Upravo smo zato najkompetentniji na tržištu rada.“ – govori Filip Čavić, vođa tima te dodaje: „Prošle godine na Formuli Student ostvarili smo visoko 6. mjesto te izvrsno konkurirali najboljim timovima. Ove godine bolid smo poboljšali novim aero paketom, sustavima hlađenja, smještajem kilera, novom, puno lakšom i čvršćom šasijom, otklonili sve probleme po pitanju struje, upravljačkih sustava, smanjili masu, a funkcionalnost je i dalje bude ista što dovodi i do puno boljih performansi.

U timu Sveučilišta u Rijeci ih je 40, a svoje slobodno vrijeme u proteklom razdoblju s veseljem su trošili kako bi izgradili što bolji bolid, poboljšali njegove performanse, te uz što bolji rezultat na Formuli Student Alpe Adria, stekli vrijedno praktično iskustvo koje će im pomoći u daljnjem razvoju karijera. „Ove godine imamo 25 novih članova i vrlo nam je važno da im u kratkom roku prenesemo potrebno znanje.„ – kaže vođa tima Petar Cerin te otkriva karakteristike njihovog novog bolida: „Promijenili smo šasiju, smanjili cijeli prednji dio. Cijeli aero paket ponovo smo izgradili. Radili smo i na telemetriji koja šalje sve podatke, senzore brzine vozila, tlaka, temperature vode i različitih drugih parametara u kokpit i na laptop gdje tim direktno vidi što se s formulom događa na stazi. Naša formula bila je dobra i na dosadašnjim natjecanjima, a ove godine planiramo biti najbolji do sada.“

Novi bolid dolazi i iz radionice na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, gdje su mladi inženjeri iz cijele Dalmacije stvorili inovativna rješenja kojima na ovogodišnjem natjecanju žele postići maksimalne rezultate. „Ove godine predstavljamo prvu Električnu formulu u koju je već uloženo nekoliko godina razvoja te nam je veliki iskorak jer smo do sada radili na motorima s unutarnjim izgaranjem. Uložili smo puno testiranja, bilo je puno sklapanja komponenti, prototipiranja, analize, prikupljanja financija i svega što dolazi s jednim takvim projektom.“ –ističe vođa tima Luka Terihaj te dodaje koliko je konkurentan njihov novi bolid: „Prednost je njegova aerodinamika i sustav Torque vectoring-a kojim mijenjamo klasičan diferencijal i dobivamo nešto malo više sekundi brzine po krugu koje na kraju čine veliku razliku. Glavni cilj nam je prvo proći sav elektronički scruteenering samog baterijskog paketa i na kraju se naravno utrkivati. Smatram da su svi timovi jako kvalitetni, a ishod ćemo vidjeti na stazi. Svemu ozbiljno pristupamo, želimo napraviti kvalitetan proizvod te se nadamo da ćemo ostvariti odličan rezultat!“

Interes za ovogodišnji događaj Formula Student Alpe Adria dosegnuo je izuzetne razmjere. Za sudjelovanje se prijavilo čak 280 timova iz cijelog svijeta od kojih je na temelju stručnog kviza odabrano 60 najboljih. Tako mladi inženjeri iz 56 zemalja poput Francuske, Islanda, Kazahstana, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Španjolske i brojnih drugih dolaze u Hrvatsku.

Formula Student Alpe Adria međunarodno je studentsko natjecanje na kojem mladi inženjeri imaju priliku dizajnirati, konstruirati, testirati i utrkivati se s vlastitim prototipovima trkaćih bolida. Sudjelovanje u ovom natjecanju predstavlja korak prema budućim karijerama u inženjeringu te priliku za stjecanje neprocjenjivog praktičnog iskustva i komunikacijskih vještina. Natjecanje se održava uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Grada Velika Gorica i Zagrebačke županije.

Objava Samo najbolji od prijavljenih 280 timova stižu u Mičevec, predstavljamo natjecatelje iz Hrvatske pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.